22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

SEKA emekçisine biber gazı

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca kapatılmasına karar verilen İzmit SEKA Fabrikası’ndan çıkmayan 734 işçi ve onlara destek veren yakınlarını tahliye için 500 polis, jandarmanın da desteğiyle operasyon başlattı.
Operasyon sırasında arbede çıktı. Çok sayıda kişi yaralandı, çatıdan düşerek ayağı kırılan bir işçi hastaneye kaldırıldı.

Olayın gelişimi

27 ocaktan itibaren geçerli olmak üzere Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kapatma kararı aldığı, ancak Selülöz-İş Sendikası’nın yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara Dokuzuncu İdare Mahekmesi’ne başvurması nedeniyle geciken tahliye işleminde bu akşam düğmeye basıldı.
Kurban Bayramı arefesinden bu yana fabrikada protesto eylemi yapan 734 işçinin tesislerden çıkarılması için yaklaşık 500 polis, saat 17.00’de SEKA önüne geldi. Polisler gelmeden kısa süre önce CHP Kocaeli milletvekilleri Sefa Sirmen ve İzzet Çetin de tesislere geldi.
İşçiler kendilerini makinelere zincirledi Operasyon yapılacağını öğrenen SEKA’daki 734 işçi kendilerini Mekanik Atölyesi’ne hapsedip makinelere zincirledi. Atölyenin kapısı da işçiler tarafından içerden kaynak yapıldı.

Polis içeri girdi

SEKA’nın tahliyesi için operasyon hazırlıklarırı tamamlayan Çevik Kuvvet ekipleri, saat 17.15 sıralarında hem genel müdürlük hem de fabrika kapısından içeri girmeye başladı. Kendilerini mekanik atölyesine kilitleyen işçilere destek veren eşleri ve çocuklarıyla bazı sendika yöneticileri polislere engel olmaya çalışınca arbede çıktı.
Çığlık atan kadınlar ve çocuklar yerlerde sürüklenirken, yaralananlar oldu. Bu sırada fabrika çatısından düşen Birinci Kağıt Ünitesi işçilerinden Tarık Kılıçkaya’nın sağ ayağı bilekten kırıldı. Kılıçkaya, hastaneye kaldırıldı.

SEKA İzmit Fabrikası çalışanlarının, işyerine kapanma eyleminin 30. gününde polisin panzerlerle fabrika bahçesine girmesinin ardından Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, SEKA İzmit fabrikasındaki eylemlerini bundan sonra tesisin atölye kısmında devam ettireceklerini bildirdi.

Alşan, yaptığı açıklamada, eylemi, yemekhanede olduğu gibi olgunluk içerisinde atölyede devam ettireceklerini söyledi. Alşan, "Artık yürüyüp kapıya gitmek yok. Yemekhanedeki olgunluğumuzu burada da devam ettireceğiz. Yargı sürecinde ilk raundu biz kazanmıştık. Ancak üçüncü raundda durdurma kararını reddedip olayı aleyhimize çevirdiler."

Türk-İş Mali Sekreteri Ergun Atalay da eylemin 31. günü polisin aldığı talimatla işçileri çıkartmak istediğini ifade etti. Atalay, bazı milletvekillerinin girişimleri sonucu bu saatten itibaren İçişleri Bakanlığı’ndan işçilere müdahale olmayacağı garantisinin alındığını söyledi.

Bu arada polis ekipleri, fabrika bahçesindeki barikatı kaldırdı ve fabrikadan ayrılmaya başladı.

POLİS BİBER GAZI KULLANDI

Saat 18.30 itibarıyla polis SEKA’nın etrafını tamamen sararken, 300 kadar çevik kuvvet polisi 630 dönümlük arazi içinde kurulu fabrika bahçesinde birçok noktada barikatlar kurdu. Bu kargaşa sırasında polis, kendisine engel olmak isteyen işçiler ve ailelerine biber gazı sıktı.

Akşam saatlerinde bir açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen, SEKA’nın hem içeriden, hem dışarıdan polis tarafından sarıldığını, hükümetin Atatürk’ün emriyle kurulan ve Türkiye’nin ilk kağıt fabrikası olan SEKA İzmit Fabrikası’nın kapatılması yerine bir şekilde çalıştırılması gerektiğini söyledi.

“Başbakan 50 milyon dolara uçak alırken, 6 milyon dolar verip şu fabrikayı çalıştırmıyor” diyen Sirmen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a buradaki gelişmeleri anlattıklarını, Baykal’ın da içişleri Bakanıyla görüşüp polisi buradan çekmesini istediğini söylediğini aktardı. Sirmen, “Bize gelen son bilgilere göre polis kendilerini mekanik atölyesine hapseden işçilere müdahale etmeyecek. Büyük bir ihtimalle polis de dışarıya çıkacak” dedi.

SEKA’nın içine kimse sokulmazken, fabrika çevresinde merakla gelişmeleri bekleyenlerin sayısı 4 bini buldu.

Türk-İş’den Erdoğan’a faks

Türk-İş Yönetim Kurulu da Başbakan RecepTayyip Erdoğan’a faks çekerek, SEKA İzmit İşletmesi’nin kapatılma kararına karşı işyerlerini terk etmeyen işçilere ve ailelerine yönelik polis operasyonu yapılmamasını istedi.
Türk-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, işletmeye yapılacak olası bir polis operasyonunun gerginliği tırmandıracağı belirtildi ve bu konuda Başbakan Erdoğan’ı uyarmak için faks çekildiği kaydedildi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 19:16:06
Güncelleme :19 Şubat 2005 Cumartesi 12:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?