24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

SEKA için umut ışığı


Ankara 9. İdare Mahkemesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun İzmit SEKA Fabrikası’nın kapatılmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurdu. Kapatma kararının uygulanmaması bekleniyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kapatma kararı aldığı ve işçilerin kendilerini 19 Ocak’tan bu yana içeri hapsettiği SEKA İzmit Fabrikası’nda süre bu akşam doluyordu. İşçiler kapatma kararı geri alınmadığı takdirde kendilerini makinelere zincirleyip dışarıya çıkmama kararı almıştı.

İŞÇİLERE YARGIDAN İYİ HABER

Umut veren haber ise Yargıdan geldi. Selüloz-İş Sendikası’nın ÖYK’nın, fabrikanın kapatılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada bugün ilk karar verildi.

Ankara 9. İdare Mahkemesi, söz konusu ÖYK kararının yürütmesini, davalı idareden savunma alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar durdurdu. Mahkeme, davalı idareye savunmasını yapmak üzere 5 gün süre verdi. İdare Mahkemesi’nin bu kararından sonra kapatma kararının uygulanmaması bekleniyor.

ZİNCİRLEME KARARI

SEKA İzmit Fabrikası’ndan 19 Ocak’tan itibaren çıkmayan 724 işçi, bu kez de kendilerini makinalara zincirleme kararı aldı. Sendika yöneticilerinin Ankara’da kararın geri alınması için temasları sürerken, işçiler kapatma kararı geri alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Atatürk’ün talimatıyla temeli 1934 yılında atılan, 1936 yılında da üretime geçerek Türkiye’yi kağıtta dışa bağımlılıktan kurtaran ilk kağıt fabrikası olan SEKA İzmit Fabrikası, yaklaşık 10 yıl önce özelleştirme kapsamına alınmıştı.

Daha önce, şimdiki Maliye Bakanı Kemal Unatkıtan’ın da genel müdürlük yaptığı, son olarak 1998 yılında kapatma kararı alınan, ancak işçilerin yaptığı direniş sonucu bu karar hükümetçe geri alınan SEKA İzmit Fabrikası için, geçen yıl Özelleştirme Yüksek Kurulu yeniden kapatma kararı almıştı. Burada çalışan 724 işçinin tazminatlarının ödenerek iş akitlerinin feshi karar altına alınırken, fabrikanın da 27 Ocak 2005 tarihinde kapatılacağına ilişkin karar kapıya asılmıştı.

SEKA işçilerinin bir ay önce kararın geri alınmasına yönelik başlattığı direniş ve bayram arefesinde de kendilerini fabrikaya hapsetmesiyle süren eylamleri üzerine, siyasiler, sendikacılar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri fabrikadaki işçileri ziyaret etmişti.

Selüloz İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Ankara’da kapatma kararının geri alınması için temaslarını sürdürürken, eylemci işçiler ise fabrikadan çıkmayacaklarını ve bu sabahtan itibaren kendilerini tesis içindeki makinalara zincirleyeceklerini bildirdi. 734 işçinin aileri de fabrika dışında eyleme destek verirken, bazı işçilerin gömleklerine “Buradan ölümüz çıkar” şeklinde yazılar yazdıkları görüldü.

“EYLEMLER SÜRECEK”

Selüloz-İş Sendikası İzmit Şube Başkanı Adnan Uyar ise fabrikanın kapatılmaması eylemlerinde kararlı olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:

“SEKA’nın kapatılması, birileri için son olarak gözükebilir ama bizim için başlangıçtır. Herkes burada ve hiçkimse bir yere gitmek istemiyor. Hep beraberiz. Yarın da eylemi sürdürüp işletmede olacağız.”

600 İŞÇİ İŞSİZ KALACAK

SEKA Genel Müdür Yardımcısı Cavit Bostancı, kapatılma kararı alınan İzmit İşletmesi’nde yaklaşık 600 işçinin tazminatlı olarak iş akitlerinin sona erdirileceğini bildirdi.


HÜRRİYET - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 12:41:41
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 01:36:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?