20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sektör, bombanın üstünde oturuyor

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinin başında otomotiv geliyor. Sektör bir yandan ihracatını artırırken, diğer yandan iç pazarda büyüme devam ediyor.

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, bu gelişmeleri farklı bir bakı açısıyla yorumlayarak, "Türkiye otomotiv sektörü bir bombanın üstünde oturuyor. Bu bomba pazar potansiyelidir. Sektör 1 milyon adetle karşı karşıya." dedi. Bu durumun gerçekleşmesi için dış konjonktür, siyasi istikrar ve ekonominin durumu gibi üç önemli çıpaya işaret eden Tarakçıoğlu, "Ancak şu anda bu 3 çapa da sağlam oturmuş gibi görünmüyor. Sektörün hazırlıklı olması gerekiyor." tespitini yaptı. Tarakçıoğlu, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından düzenlenen 'Otomotiv ticaretinin geleceği' konulu panelin, 'Bayi politikalarının kârlılığa etkisi' konulu oturumunda konuştu.

Tarakçıoğlu, Türkiye araç parkının 9 milyon adede doğru gittiğini, bununla birlikte bayi teşkilatının da büyüdüğünü belirterek, son 2 yılda ertelenen talebin yarattığı ani çıkış ihtimaline dikkat çekti. 2006'dan bu yana 100 bin adet talebin ertelenmiş durumda olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, "Bu talep hepimizin ensesinde bekliyor." dedi. Hyundai Assan'ın İstanbul'daki bayilerinin kârlılıklarına da değinen Tarakçıoğlu, ortalama kârın binde 3 olduğunu, cironun yüzde 69'unu yeni araçtansağlanırken, bunun kârlılıktaki oranının ise sadece yüzde 2 olduğuna dikkat çekti.

Toyotosa Yetkili Satıcılar Yönetim Direktörü Fatih Çantalı ise sadece fiyat rekabeti ile müşteri memnuniyetinin ve büyümenin sağlanamayacağının altını çizdi. OYDER Başkanı Tarık Taşar da otomotiv ticaretinin çok yönlü ilişkilerinin merkezinde bulunan bir konumda olduğunu söyledi. Pazardaki yüksek adetlerin, yetkili satıcıların cirosunu ve hizmet kalitesini değiştirdiğini belirten Taşar, "Artık yetkili satıcılıktan perakendeciliğe doğru gidiyoruz." dedi

aa
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 05:27:15
Güncelleme :9 Mayıs 2008 Cuma 05:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?