18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sel felaketinin perde arkası...

İzmit Gölcük'te İshaniye Deresi'nin taşması sonucu lpg tüp deposundaki yaklaşık 3000 mutfak ve piknik tüpü denize dağıldı. İzmit Körfezi deniz tarfiğine kapatıldı.

Karadeniz’de 5 metrelik dalgalar

ZONGULDAK’ta yağmurla birlikte etkili olan şiddetli rüzgar, denizde boyu 5 metreyi aşan dalgaların oluşmasına neden oldu. Kentte aralıklarla etkili olan yağmur ve şiddetli rüzgar yaşamı olumsuz etkiledi.

Yağmurun neden olabileceği sel ve su baskınlarına karşı vatandaşlar uyarılırken, saatteki hızı 20 kilometreyi bulan rüzgar, Zonguldak Limanı’nda dev dalgalar oluşturdu. Dalgakıranlara çarparak yükselen dalgaların boyu 5 metreyi buldu. Zaman zaman dalgakıranları aşan dalgalar, liman içine kadar girdi

Üçevler mevkii tam anlamıyla göle dönerken, itfaiye ekipleri halen buradaki kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

KAMYON ŞOFÖRÜ SELE KAPILDI

Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde ise Aslanbey Deresi’nin kabarması sonucu sular setten taştı. Saat 08.00 sıralarında sel sularının gelmesi ile kamyonundan inen 35 yaşındaki Erol Ay suya kapıldı. Kamyon sürücüsü tüm aramalara rağmen bulunamadı. Arama çalışmaları devam ediyor.Sel Kocaeli’nin Kandıra İlçesi’nde de hasara yol açtı. Kandıra ilçe merkezi ile birçok köyde ev ve işyerleri ile ekili tarlalar su altında kaldı.

Belediye ekipleri su tahliye taleplerine yetişemiyor.Kocaeli’nin Derince, Körfez, Gebze ve Çayırova ilçelerinde de etkili olan sel suları bu ilçelerde de onlarca ev ve işyerinde hasara neden oldu.Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kocaeli bölgesine Ekim ayı içinde metrekareye 235 kilogram yağış düştü. Bu yağışın yarıya yakını olan 113 kilogramı ise son 48 saatlik sürede yağdı.

Dereler taştı Ağva su altında kaldı

* Su basan otel, pansiyon ve evlerde mahsur kalanlar oldu İstanbul'da iki gündür etkili olan sağanak yağmur Şile'de derelerin taşmasına neden oldu. Göksu ve Yeşilçay derelerinin taşması sonucu Ağva Mahallesi su altında kaldı. Mahallede bulunan çok sayıda otel, pansiyon, işyeri ve evi su bastı. Evde mahsur kalanlar itfaiye ve jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Deredeki taşkın yolların da kapanmasına sebep oldu. İlçede ulaşım güçlükle sağlanıyor.Melen projesinin çalışmalarını yürüten şantijeyi de su bastı. Şantijedeki iş makineleri su altında.İlçede çok sayıda balıkçı ve gezi tekneleri sel sularına kapıldığı öğrenildi.

-HAVA SICAKLIĞI TÜRKİYE GENELİNDE 4 İLA 6 DERECE AZALACAK

Sıcaklıklar 4 ila 6 derece azalacak, yurdun büyük bir bölümü sağanak yağışların etkisinde olacak.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Türkiye genelinde görülecek yağışların; sabah saatlerinde Marmara’nın doğusu, Zonguldak, Düzce ve Bartın çevreleri ile Doğu Akdeniz, İç Anadolunun doğusu, Orta Karadeniz ve gece saatlerinden sonra Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı yurt genelinde 4 ila 6 derece azalacak.

Rüzgar güney ve güneybatı (Lodos), yurdun batı kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden hafif arasıra orta, İstanbul Boğazı başta olmak üzere, Marmara’da kuvvetli fırtına şeklinde (60-90 km/saat) esecek.


-KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI-

Türkiye genelinde görülecek yağışların; Sabah saatlerinde Marmara’nın doğusu, Zonguldak, Düzce ve Bartın çevreleri ile Doğu Akdeniz, İç Anadolunun doğusu, Orta Karadeniz ve gece saatlerinden sonra Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Siirt çevrelerinde kuvvetli olacağı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi v.b.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

Rüzgarın; İstanbul Boğazı başta olmak üzere, Marmara’da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuz şartlara karşı (deniz, kara ve hava ulaşımında aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) tedbirli olunması gerekiyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2010 Cuma 16:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?