23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sendikalar özel okul açabilecek

Sendikalar, gelirlerinin yüzde 25’ini aşmamak kaydıyla artık mesleki eğitime yönelik özel okul açabilecekler. Ayrıca su baskını, deprem gibi tabi afetlerin olması halinde doğrudan veya yetkili makamlar aracılığıyla afet bölgesinde konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapabilecek veya bu amaçla kurum ve kuruluşlara ayni ve nakdi yardımda bulunabilecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sendikalar Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarı Taslağı hazırladı. Hazırlanan taslakla sendikaların ve konfederasyonların mal varlıklarını ve gelirlerini kullanabilmelerini kısıtlayan kanunda yer alan maddelere ilişkin düzenleme yaptı.

Mevcut kanunda sendika ve konfederasyonlar grev ve lokavt fonlarında biriken üye aidatlarını ancak yine lokavt ve grev olması halinde kullanabiliyorlardı. Grev ve lokavt olmaması sonucu biriken üye aidatlarından elde edilen gelirler, sendikalar tarafından taslakta belirtilen alanlarda kullanılabilecekler. Ancak sendikalar, bu paraları, kanun tasarı taslağında belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanabilecekler. Hazırlanan tasarıda sendikalar, genel kurul kararıyla nakit gelirlerinin ancak yüzde 25’ini aşmamak kaydıyla, eğitim tesisleri kurabilecekler, gerektiğinde bunları Milli Eğitim Bakanlığı’na devredebilecekler. Yine bu amaçlar sendikalar ayni ve nakdi yardımda bulunabilecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sendikalar kanuna ilişkin hazırlanan yasa tasarısıyla ilgili düzenleme konusunda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e görüş sundu. Çelik, sendikalar ve konfederasyonların okul açabilmelerine imkan tanıyan düzenlemeye olumlu görüş belirtti. MEB’in olumlu görüş belirtmesi üzerine Başesgioğlu, kanun değişikliği tasarısını Başbakanlığa gönderdi. Tasarının mecliste kabul edilmesiyle birlikte sendikalar, mesleki eğitime yönelik eğitim kurumları açabilecekken, konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapabilecekler ve MEB’e devredebilecekler.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2005 Pazar 12:35:58
Güncelleme :3 Ocak 2005 Pazartesi 17:10:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?