31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Şener'den hükümete uyarı!

Eski Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, ekonomi konusunda uyarılarda bulundu.

Şener, yapılan elektrik zammının büyüme oranının düşmesinden kaynaklandığını belirterek, "Ekonominin masaya yatırılması gerekir. Tüm ekonomi yönetiminin bir araya gelip seferberlik başlatması gerekiyor, ama maalesef bu duyarlılığı göremiyorum" dedi.

Evrensel Düşünce Platformu'nun davetlisi olarak katıldığı "Siyasi Etik" konulu panelde konuşan Abdüllatif Şener, gazetecilerin elektrik zammıyla ilgili sorusuna, "Ekonomik göstergelerde önemli bozulmalar var, bir taraftan büyüme oranı düşüyor diğer taraftan enflasyon artıyor. Özellikle dar gelirlinin enflasyonu daha fazla artıyor. Ama aynı zamanda sanayinin girdileri, maliyetleri de yükseliyor. Bu da ekonominin küresel rekabet gücünü olumsuz etkiliyor.

Burada asıl görünmesi gereken şey şu; Türkiye'de uzunca süre makro ekonomik göstergeler olumlu sinyaller vermiştir, uygulanan ekonomi politikaları olumlu sonuçlar vermiştir. Ama özellikle 22 Temmuz seçimlerinden sonra tüm ekonomik göstergelerde bozulmalar vardır. Belirttiğim gibi bir taraftan büyüme oranı düşüyor, diğer taraftan enflasyon artıyor, dar gelirlinin enflasyonu daha fazla artıyor" yanıtını verdi.

Elektrik zammının da bu göstergelerden biri olduğuna dikkat çeken Şener, "Sanayinin artan maliyetleri ise ekonominin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Cari açık, dış dengedeki açıksa bir risk olarak varlığını devam ettiriyor. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde ekonominin masaya yatırılması gerekir. Tüm ekonomi yönetiminin bir araya gelip, olumsuz koşulların düzeltilmesiyle ilgili bir seferberlik başlatması lazım.

Ama şu anda böyle bir duyarlılık görmediğimi rahatlıkla ifade edebilirim. Bunun da ötesinde ekonomi yönetimi aynı ekonomi politikalarını uygulamıyor. Bir kırılma, bir bozulma var burada, Merkez Bankası'nın uyguladığı ekonomi politikası ile hükümetin uyguladığı ekonomi politikası birbirinden ayrışmıştır. İki farklı birim iki ayrı politika uyguladığı takdirde ekonomiyle ilgili olumlu bir şey çıkmaz. Doğru bir hedefe ulaşılamaz, hem hükümetin hem Merkez Bankası'nın tüm ekonomi yönetiminin bir araya gelip ortak hedefler belirlemesi ve ortak hedeflere ulaşmak için her kesimin elindeki politika araçlarını aynı yönde kullanması lazım. Ama maalesef şu anda önemli bir farklılaşma görüyoruz ki, bu da ülkedeki ekonomiyle ilgili riskleri artırmaktadır" şeklinde konuştu.

...
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2008 Pazar 15:45:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?