17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Serdar Denktaş: Hayırcı değil gerçekçiyim

KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Annan Planı hakkında "hayırcı" değil gerçekçi olduğunu belirtti. Denktaş, "Gerçekleri görüyorum. Halkın, özellikle gençlerin beklentilerini hissediyorum ama gerçekler farklıdır. Şoke olacağız. Büyük hayallerle yola çıkan gençler umutlarını kaybedecek" dedi.


Serdar Denktaş, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde Gazetecilik Kulübü'nün düzenlediği toplantıda, Annan Planı ve referandum konusundaki görüşleri hakkında açıklamalarda bulundu.


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde dün düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kendisinin Annan Planı ve referandum konusunda gerçekçi davranmaya ve gerçekleri anlatmaya çalıştığını belirtti.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın, Türk tarafından "evet", Rum tarafından "hayır" çıkması durumunda KKTC'yi tanıyacakları yönündeki açıklamasını da değerlendiren Denktaş, BM Güvenlik Konseyi'nin 1984 yılında KKTC'yi tanımaması yönünde aldığı kararı by-pass etmesinin mümkün olmayacağını söyledi.


Serdar Denktaş, bu tanınma meselesinin Türk tarafına, "havuç", Rum tarafına "tehdit" olarak kullanılmaya çalışıldığını anlatarak, "Ekonomik anlamda kabullenilmiş bir bölge haline gelir miyiz? O bile şüpheli" diye konuştu.


Annan Planı konusundaki soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, "Rum tarafı plana göre avantajlı değil, mevcut gerçekler nedeniyle, plana rağmen daha avantajlıdır. Bunun planla bir alakası yok, bunu ayıralım" değerlendirmesinde bulundu.


Serdar Denktaş, planın kendi içinde değerlendirildiğinde bir denge oluşturduğunu, bakıldığında her iki tarafın da beğendiği ve beğenmediği, karşı olduğu yönlerinin bulunduğunu ancak, Annan Planı'nın uygulanacağı alanda farklı gerçeklerin varolduğunu; bu gerçeklerden bazılarının da daha güçlü Rum ekonomisine karşı daha az güçlü Türk ekonomisi ve nüfuslar arasındaki farklılıklar olduğunu ifade etti.


Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos'un referandum konusunda yaptığı açıklamaya da değinen Serdar Denktaş, Papadopulos'un "hayır" diyerek, yıllardır mücadele verdiği takvimi gerçekleştirmesini sağlamaya çalıştığını; "evet" diyerek, tanınmış devletini ortadan kaldırmayacağına işaret etti.


Serdar Denktaş, planın tek başına bir şey vermediğini, planı bugünkü gerçeklerle birleştirerek bir sonuç elde edebileceğini söyledi. Denktaş, "Ama maalesef, birinci plan çıktığından beri 'evet' diyen ve hala 'evet' diyen, birinci plan çıktığında 'hayır' deyip, bütün değişikliklere rağmen hala 'hayır' diyen iki kamp haline gelindi. Bu yanlış" şeklinde konuştu.


Bu planın yürüyüp-yürümemesinin karşılıklı iyi niyete dayalı olduğunu belirten Serdar Denktaş, bu iyi niyetin "maalesef" bulunmadığını ifade etti.

LEFKOŞA - İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2004 Salı 14:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?