17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Serdar Denktaş 'Hayır'ı işaret eti

KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, 24 Nisan'daki referandum konusunda kararı halkın hür bir şekilde vermesi gerektiğini söyledi. Denktaş ayrıca, Türkiye'nin, Kıbrıs Türk kesiminin "Evet" diyerek "kendisine karşı diyet ödemesi istediğini" savundu.


Lefkoşa'da konuşan Denktaş, son Annan Planı'na kadar geçen belgelerde kabul edemeyecekleri noktaları ortaya koyarak, değişiklikler yapılmasına vesile olduklarını ve planın son halinde kendi çabalarının da olduğunu belirtti.


Kıbrıs Rum Kesimi'nin müzakerelerin başından bu yana samimi olmadığını söyleyen Denktaş, "Rumlar'ın plan karşıtı tutumlarından haberdarsınız. Rumlar'ın referandumda 'Evet' demeleri için ABD ve AB'nin onlara baskı kurduklarını görüyoruz. Kıbrıs'ta barışı engelleyen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş değil, Rum liderliğidir. Bu gerçeğe rağmen bazı siyasiler ve kurumlar, hala bunda ısrarlı" dedi.


Bazı Kıbrıslı Türkler'in sırf Rum tarafı "Hayır" diyecek diye "Evet" diyeceklerini söyleyen Denktaş, bunun son derece yanlış bir tutum olduğunu ve gönüllü bir seçim olmadığını ifade etti. Denktaş ayrıca, Türk tarafından yüksek oranda bir "Evet" ve Rum tarafından da "Hayır" çıkması halinde, bu yüksek oranda "Evet"ten dolayı, gelecek müzakerelerde bazı kazanılmış haklarının kısıtlanabileceğini de söyledi.


Türkiye'ye de seslenen Serdar Denktaş, Kıbrıs meselesinin uluslararası alanda Türkiye'nin önüne engel olarak konulmaması için Kıbrıslılar'ın her zaman çaba sarf ettiklerini söyleyerek, "'Evet' diyerek diyet ödenmiş mi olacak? Anavatan'ın hiçbir zaman böyle bir istemi olmadı, fakat Türkiye hükümeti, bu diyetin ödenmesini istediğini alenen beyan etti" şeklinde konuştu.
Serdar Denktaş son olarak, partisinin halkı karar vermekte serbest bıraktığını ve sonuç ne çıkarsa çıksın saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Denktaş, "Kıbrıs Türk halkı, demokrasisi daha da demokratikleştirilmiş, özgürlük alanları daha da genişletilmiş bir dünyanın parçası olmak istemektedir. Ancak bunun, Kıbrıslı Rumlarla ortak bir devlette başarılması, Kıbrıslı Türklerin gönüllükle kabul ettikleri bir tercih değildir. Tüm dünyanın ve tarihin bu gerçeği not etmesini istiyoruz" dedi.

Denktaş şöyle konuştu:

"Benzeri şekilde Kıbrıs Rumları da bu plana referandumda 'evet' derlerse, bu da onların Kıbrıslı Türklerle ortak bir devlette buluşmak istençlerinden kaynaklanmayacaktır. Rumlar, ancak KKTC tanınabilir korkusuyla referanduma (evet) diyebilecek.

İkiye bölünmüş ve birbirine ters düşen bir halk. Bu, en son gelmemiz gereken noktaydı. Sonuç ne isterse olsun birlikte yaşamaya devam etmek zorunda olduğumuz unutulmamalıydı.

Cumhurbaşkanımız ve ondan önceki liderlerimizin ortaya koymuş olduğu 50 yıllık bir mücadele sonrasında bugün geldiğimiz noktada açıkça kanıtlanmıştır ki Kıbrıs adasının iki sahibi vardır. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar.

Kısaca 'evet' veya 'hayır' oyu vermeyi düşünenlerin kendi içinde tutarlı ancak birbiriyle uzlaşmaz argümanları vardır."


 

LEFKOŞA -AJANSLAR
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2004 Cumartesi 01:46:29
Güncelleme :17 Nisan 2004 Cumartesi 18:17:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?