18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Serdengeçti: Enflasyon hala sorun

Ankara - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyonun yüzde 10’un altına düştüğü ortamda, henüz "enflasyon sorununu hallettik" denemeyeceğini, bunu diyebilmek için fiyat istikrarının kalıcı olması gerektiğini söyledi.

Serdengeçti bu arada, enflasyondaki düşüşün ilk getirdiği şeyin, "3 yıldır art arda gelen pozitif büyüme rakamları" olduğunu bildirdi. Serdengeçti, "Yüzde 10’un altındayız ama Türkiye’de enflasyon, 30 kadar gelişmekte olan ülkenin enflasyonu ile kıyaslanınca, fiyat istikrarı açısından hala sondan altıncı sıradayız. Bu da 2005 yılı içinde tek haneli enflasyonun, artık çift haneye çıkmayacağının toplum tarafından kabul edilmesiyle olacak. Tabii o da yetmez, enflasyonun önümüzdeki yıllarda daha da düşük seviyelere gelmesi lazım" dedi.

Yüzde 8’lik 2005 hedefi için risklerin olduğunu belirten Serdengeçti, "Gerek dayanıklı, gerekse yarı dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarındaki talep gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Kiralara hep dikkati çekmeye çalışıyoruz. Sıkı para ve maliye politikalarının devamı lazım. Gelirler politikasına dikkat etmemiz lazım" diyekonuştu.

Uluslararası petrol fiyatlarından ya da tarım kesiminden gelebilecek olumsuz şokların birincil etkilerine karşı, ne merkez bankalarının ne hükümetlerin yapabileceği bir şeyin olmadığını belirten Serdengeçti, öte yandan hammadde ve dünya emtia fiyatlarındaki gelişmelerin, önümüzdeki dönemde 2004 yılına göre daha olumlu olacağını beklediklerini bildirdi.

Öte yandan Serdengeçti, Türkiye’de artık oturduğu yerde dövizden para kazanma döneminin bittiğini, faizler genel düzeyinin makul seviyelere gerilemesiyle birlikte, faizden fahiş seviyelerde para kazanma döneminin de bitmekte olduğunu söyledi.

Serdengeçti, 2006 yılından itibaren ise faiz kararlarının, Para Politikası Kurulu’nda oylanacağını ve kararların buna göre alınacağını bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2005 Pazar 13:57:00
Güncelleme :17 Ocak 2005 Pazartesi 00:10:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?