19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Serdengeçti: TL'yi değerli tutma gibi bir politikamız yok

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, döviz kurundaki oynaklığın yakından izlendiğini belirterek, "Döviz kuru, piyasalarda arz ve talep koşulları tarafından belirlenir. Ayrıca kurdaki oynaklık Merkez Bankası’nca yakından izlenir" dedi. Serdengeçti, Merkez Bankası’nın, Türk Lirası’nı değerli tutma gibi bir politikası olmadığını söyledi.

"MERKEZ BANKASI ARTIK FAİZLERİN KONTROLÜNE YÖNELMİŞTİR"

Turizm Yatırımcıları Derneği’nin Mövenpick Otel’de düzenlediği toplantıya katılan Serdengeçti, Türk Lirası’nın son günlerde dolar karşısındaki değer kaybına değindi. Döviz kurunun piyasalarda arz ve talep koşulları tarafından belirlendiğini, ayrıca kurdaki oynaklığın Merkez Bankası’nca yakından izlendiğini kaydeden Serdengeçti, geçmişte kurun kontrol edilmeye çalışıldığını hatırlattı. Serdengeçti, "Ancak bunun sonucunu biliyorsunuz" dedi.
Türkiye’de 15 yıldır sermaye hareketlerinin serbest olduğunu hatırlatan Serdengeçti, Merkez Bankası’nın artık faizlerin kontrolüne yöneldiğini ifade ederek, "Merkez Bankası’nın dövizi ve faizi aynı anda kontrol etmesi mümkün değildir. Aşırı oynaklığa karşı müdahale edilebilir. Bunun zamanını ve yöntemini kendi saptar. Bu konuda şeffaf olmak zorunda değildir. Müdahale ederken tam istikrar kuru sağlayamayacağını da bilir. Bu konuda tam bir istikrar, makro ekonomik temellerin kuvvetlenmesi ve ekonomideki kırılganlıkların azaltılmasıyla sağlanır" dedi.

"REEL FAİZLER YÜKSEK"

Reel faizlerin yüksek olduğunu da söyleyen Serdengeçti, düşürülmesi için yapılacak şeyin ekonomiye güven vermek olduğunu dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı, "Bunun da yolu, istikrar programını kararlılık ve açıklılıkla vurgulamaktan geçer" dedi.
Serdengeçti, "Tüketici fiyatları enflasyonunun son iki yılda hedeflenen düzeyin altında kalması ve enflasyondaki düşüş eğiliminin 2004 yılının ilk iki ayında belirginleşerek devam etmesi, enflasyonla mücadelede gelinen noktanın çarpıcılığını ortaya koymaktadır. Bu süreçte, 2001 yılı sonunda yüzde 68.5 olarak gerçekleşen tüketici fiyatları enflasyonu, 2004 yılı Şubat ayı itibariyle yüzde 14.3’e gerilemiştir. Bu başarının arkasındaki temel unsurlar, birbirleri ile tutarlı bir çerçevede uygulanan sıkı maliye ve para politikaları ile programın uygulamaya konulduğu tarihten bu yana gerçekleştirilen bir dizi yapısal reform olmuştur" dedi.
Merkez Bankası’nın 2005 yılında fiyat istikrarına giden yoldaki engellere şimdiden odaklandığını da belirten Serdengeçti, "Bu çerçevede, mali disiplinin kalitesinin artırılmasına, iyi yönetişimin sağlanmasına ve verimliliğin yükseltilmesine yönelik atılacak her adım, Merkez Bankası’nın geleceğe dair koşullu iyimserliğini sürdürmesini sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

TÜRK LİRASI NEDEN DÜŞTÜ?

Süreyya Serdengeçti, konuşmasında Türk Lirası’nın değerinde meydana gelen düşüşün sebeplerine değinirken, başlıca etmenin dış gelişmeler olduğunu kaydetti. Bu gelişmelerin sadece Türkiye’yi etkilemediğini belirten Serdengeçti, "ABD’de faiz oranları son yılların en düşük seviyesindeyken, ABD Merkez Bankası, faizlerde kademeli olarak artış olabileceğini açıkladı. Bunu duyan gelişmiş ülkelerin sermaye sahipleri, bunu faizlerin çıkış nedeni olarak görmüş ve geç kalmak istememiştir" dedi.

Serdengeçti, bunun yanısıra, Ocak ve Şubat ayında cari açıkta meydana gelen artışın, Kıbrıs ve YÖK tartışması gibi iç ve dış siyaset konjonktürünün de döviz kurunu hareketlendirdiğini belirterek "Bunlar gayet doğaldır. Bunların dışında, bazı bankalar bu dönemlerde, döviz pozisyonunu açma eğiliminde değildi. Nisan ayında onlar da döviz alma gereğini hissetti. Oysa bu bankalar daha önce uyarılmıştı. Zaten BDDK da bu konuda çalışmaktadır" diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI’NIN TÜRK LİRASI’NI DEĞERLİ TUTMAK GİBİ BİR POLİTİKASI YOKTUR"

Döviz kurunun bir risk unsuru olduğunu vurgulayan Serdengeçti, riskin piyasada olduğunu, risk yüzünden toplam talebi kontrol etmek için gerekli tedbirlerin gündeme geldiğini ifade etti.
Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı değerli tutmak gibi bir politikası olmadığını belirtirken, yaşanan değer düşüklüğünün son 16 ay içersindeki 6. değer kaybı olduğunu hatırlattı. Serdengeçti, "Merkez Bankası 16 ay boyunca piyasaya döviz satmamıştır. Bundan 3 gün önce, piyasada panik yaşanmaması için müdahale edilmiş, bunda da başarılı olunmuştur" şeklinde konuştu.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2004 Cuma 12:28:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?