22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

’Şeriat yanlıları artacak’

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun laiklikle ilgili yorumuna tepki göstererek, "Olumsuz gelişmeler somut şekilde ortadayken, kışkırtıcı, özendirici ve mücadeleye yol açacak düşünceyi ortaya koymanın zamanı değildi" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü (6 Şubat 2005) sayısında yayımlanan habere göre, kararın ardından laikliğe karşı saldırıların artacağına işaret eden Özden, "Şeriat yanlıları, köktendincilerin saldırısı gelecek" iddiasında bulundu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, kaldırılan Türk Ceza Yasası’nın 312. maddesine ilişkin bir davada, laiklikle ilgili yaptığı değerlendirmeler tartışmalara neden oldu. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, kurulun kararının, devletin yaşam felsefesi ile varlık nedenine aykırı olduğuna işaret etti.

"Yargıtay, laiklik konusunda değil de bir başka konuda düşünce özgürlüğünün sınırlarını değerlendirebilirdi’’ diyen Özden, "Laiklik gibi yaşamsal bir konuda, çok olumsuz bir kararın Yargıtay’dan çıkmış olması üzüntü verici" diye konuştu.

Özden, kurulun kararıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Toplumsal barışı kuran, demokrasinin kaynağı, siyasal ve hukuksal birliğin kaynağı olan ilkeye karşı olumsuz gelişmeler somut şekilde ortadayken, kışkırtıcı, özendirici ve mücadeleye yol açacak düşünceyi ortaya koymanın zamanı değil. Ülkemizin ortamı ve koşulları bakımından olumsuz bir karar. Kararın ardından laikliğe saldırılar artacak. Saldırılar artınca da laikliğe kimler saldırır, şeriat yanlıları. Ardından köktendinciler gelecek. Laikliği savunanların yaşamı tehlikeli duruma düşecek."

"Laikliğin kime ne zararı olmuş?" diyen Özden, "Süslü kelimelerle, anlatımlarla, ilerici gösterecek tümcelerle laiklik ilkesinden ödün verecek şekilde bir kararın alınmış olması üzüntü verici."

Erdemir: Laik hukukçular tasfiye edildi

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir de yaptığı açıklamada, kararla laiklik kavramının içinin boşaltıldığını kaydetti.

Kararın hatalı olduğunu vurgulayan Erdemir, son dönemde laik yargıç ve savcıların tasfiye edildiğine de dikkat çekti.

Erdemir, "Son dönemlerde gerek ülkemizde gerekse ülke dışında, ılımlı İslam cumhuriyeti gibi kavramların telaffuz edildiği, Türkiye’ye yakıştırıldığı bilinen bir gerçektir. Bu kavram kuşkusuz yoz bir demokrasiyi hedef almaktadır" dedi.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2005 Pazar 14:20:11
Güncelleme :7 Şubat 2005 Pazartesi 15:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?