19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Şeriatçı imam Almanları hedef aldı

Hollanda’daki olaylar sonrasında ortamın gerginleşmemesi için özel bir dikkat gösterilen Berlin’de yaşanan bir skandal, Almanya’daki Türk şeriatçıların boş durmadığını bir kez daha gösterdi. Almanya’da 2500 cami bulunduğu, bunlardan büyük şehirlerdeki 100 adedinin Alman istihbaratı tarafından sürekli gözetim altında tutulduğu belirtilirken, bütün bu önlemlere rağmen Alman toplumuna karşı nefret içeren şeriatçı vaazların önünün alınamadığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinin Ali Yıldırım ve Osman Çutsay imzalı haberini alıntılayarak aktarıyoruz.

9 Kasım’da, Alman İkinci Televizyonu ZDF’deki ’’Frontal21’’ isimli haber programında, Berlin’deki bir caminin imamı tarafından verilen ve Alman halkına yoğun hakaret içeren vaazın çevirisiyle birlikte yayımlanması, büyük tepkiye neden oldu. Kreuzberg’deki Mevlana Camii’nde ’’Dinsiz Almanları öteki dünyada cehennem ateşinin beklediğini’’ söyleyen imam Yakup Taşçı ’nın, daha sonra bu sözlerinden ötürü caminin sorumluluğunu üstlenen Berlin İslam Federasyonu’ndan yazılı olarak özür dilediği açıklandı. Haber programında, bu sözlerle birlikte ülkedeki Müslümanların uyum ve barış içinde bir arada yaşama perspektifinden söz edilmesinin çok zor olduğuna da işaret edildi.

’Bunlar bir işe yaramaz’

Bunun yanı sıra dün Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden ’’Die Welt’’ de gelişmeleri ayrıntılı bir biçimde işledi. Berlin Mevlana Camii’nde verilen vaazda, Taşçı’nın ’’İyi Almanlar da var, ama bunlar Allah’a inanmazlar ve öyle de kalacaklardır. Bunlar bir işe yaramazlar’’ diye konuştuğunu ayrıntılarıyla sunan ZDF’teki haber programında, ’’vaizin’’ bütün Almanları aşağılayan sözleri de yer aldı. Mevlana Camii imamı, ’’Biz buraya geldiğimizde bu Almanlarda tuvalet bile yoktu’’ dedikten sonra Almanların koltuk altlarındaki tüyleri almadıklarını ve bu nedenle çok kötü koktuklarını, bu nedenle bir parfüm endüstrisi bile kurulduğunu ileri sürdü.

Milli görüş bağlantısı

Berlin İslam Federasyonu’nun İdare Kurulu Başkanı Burhan Kesici , Yakup Taşçı olduğu öğrenilen ’’vaiz’’ in tüm görevlerinden alındığını bildirdi. 1995 senesine ait gizli bir Milli Görüş listesine göre Milli Görüş teşkilatının 2940 numaralı üyesi olan Taşçı, Berlin’de uzun yıllardır Milli Görüş’ün hac işlerini düzenleyen isim olarak tanınıyor.

Tatil önerisi

Yeşiller Partisi’nden yapılan açıklamalarda ise Almanya’da 3 milyonu aşkın Müslüman yaşadığına dikkat çekilerek İslama ait dini bayramlardan birinin bir gün tatil günü olarak kutlanması istendi. Partinin Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Christian Ströbele , ramazanın bitimindeki bir bayram gününün Almanya’da da bayram günü olarak kutlanabileceğini belirterek, bunun Hıristiyanlara ait dini bayram tatillerinden birinin iptal edilerek yerine konulabileceğini savundu. Federal Çevre Bakanı Jürgen Trittin de bu öneriyi olumlu bulduğunu belirtti. Trittin, ’’Ancak bunun için Müslümanlar ve Müslüman cemaatler kendi içlerinde anlaşmalı’ dedi.

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 10:09:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?