18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Seydişehir'de yol kapatma protestosu

Konya’nın Seydişehir ilçesindeki Alüminyum A.Ş’nin özelleştirme kararını protesto eden tesislerde çalışan işçiler, Seydişehir-Antalya karayolunu yaklaşık yarım saat trafiğe kapattı.

Seydişehir Alüminyum Tesisleri’nde çalışan Çelik-İş Sendikası’na üye işçiler, yakınları ve vatandaşlardan oluşan grup, otomobil, otobüs, kamyon ve kamyonetlerle Seydişehir-Antalya kararyolunda yolu kapatarak eylem yaptı.

Araçlarını, geçişi engelleyecek şekilde karayoluna park eden eylemciler, yaklaşık yarım saat süresince Seydişehir-Antalya karayolunu araç trafiğine kapattı.

Çevrede güvenlik önlemi alan yaklaşık 300 kişilik jandarma ekibi, vatandaşları, eyleme son vererek yolu trafiğe açmaları konusunda uyardı.

Çelik-İş Sendikası şube başkanına gözaltı girişimi

Uyarıların dikkate alınmaması üzere jandarma ekipleri, eylemciler arasındaki Çelik-İş Sendikası Seydişehir Şube Başkanı Muharrem Oğuz’u gözaltına almak istedi.

İZMİT SEKA ÖRNEĞİ

İşçilerin kendilerini fabrikaya kilitlemesine benzer bir olay daha önce İzmit’teki SEKA fabrikasında meydana gelmişti.

SEKA’nın kapatılma kararına karşı direnen 700’ü aşkın işçi kendilerini mekanik atölyesine kilitmişler, işçi yakınları ve bazı sendikalar da eyleme dışarıdan destek vermişti.

Bu destek gösterileri sırasında zaman zaman işçi yakınları ve polis arasında arbede çıkmıştı. SEKA düğümü işçilerin, hükümetin sunduğu ’işletmenin arazisi, tesisleri, makinaları, işletme hakkı ve çalışanlarıyla birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi’ önerisini kabul etmesiyle son bulmuştu.

Böylece işçiler eylemlerine 50’inci günde son verip fabrikadan çıkmayı kabul etmişti.

Elleri kelepçelenmek istenen Oğuz, işçilerin müdahalesi üzerine gözaltına alınmadı. Bu sırada, Oğuz’u gözaltına alma girişimine tepki gösteren eylemcilerle, vatandaşlar arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Oğuz, eyleme katılan vatandaşlara megafonla seslenerek, ’’bu eylemi yapmaktaki amacımız sadece sesimizi gerekli yerlere duyurmaktır. Güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelip sorun çıkarmak istemiyoruz.
Tesisler özelleştirme kapsamından çıkarılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz’’ dedi.

Eylemci işçiler, yolun trafiğe kapatılması nedeniyle araçları içinde bekleyen sürücülere üzerinde, ’’amacımız, Seydişehir Alüminyum Tesisleri’nin özelleştirme kapsamından çıkartılması için verdiğimiz mücadelede sesimizi duyurmaktır. Bu haklı mücadelemizde sizlerin de desteğini bekleriz. Sizlere verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz’’ yazılı bildiriyle karanfil dağıttı.

Yaklaşık yarım saat süren eylem, yola park edilen araçların çekilmesiyle sona erdi.

Özelleştirme İdaresi’nden dört şart

Özelleştirme İdaresi 25 mayısta, Seydişehir’deki ETİ Alüminyum A.Ş’yi alacak firma için dört şart koymuştu. Bu şartlarla, tesisin özelleştirme sonrasında da aynı kapasite ile çalışması hedefleniyor.

Şartlara göre:

Tesisi alacak firma, beş yıl içinde en az 110 milyon dolar yatırım yapacak

Oymapınar Barajı’ndan sadece tesisteki üretim için elektrik kullanacak

Alüminyum üretiminde kullanılacak ham maddenin ihracatı yasaklanacak
Tesisten ayrılacak işçilerin kıdem tazminatını ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı üstlenecek

Özelleştirme İdaresi Başkanı Arzu Akın, tazminat tutarının şirketin satış değerine ekleneceğini söylemiş ve özelleştirme sonrasında altı ay işsiz kalan personelin bir kamu kuruluşuna yerleştirileceğini belirtmişti.

İşçiler 23 mayısta eyleme gitti

Konya Seydişehir’deki Alüminyum Tesisleri’nin özelleştirilmesine karşı çıkan yaklaşık bin 500 işçi 23 mayısta kendilerini fabrikaya kilitleyerek eylem yapmışlardı.

Alüminyum Tesisleri’ni inceleyen 33 firmadan üçünün yetkililerinin fabrikaya gelmesi işçi yakınlarıyla polis arasındaki olayların patlak vermesine neden olmuş, çıkan olaylarda 13 polis ve 32 işçi yaralanmıştı.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 17:12:35
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 17:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?