18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce veto ettiği, ancak TBMM’de ikinci kez görüşülerek kabul edilen Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nu onaylarken, aynen geçen vetolu 28’inci maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’nde dava açmayı kararlaştırdı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Sezer’in daha önce veto ettiği yasanın, 5 Mayıs’ta TBMM’de yeniden görüşülerek kabul edildiği anımsatıldı. Sezer’in, aynen kabul edildiği için ikinci kez veto hakkı bulunmayan yasayı onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.
Açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı 5345 sayılı yasanın 28’inci maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için
Anayasa Mahkemesi’nde dava açacaklarını ifade etmişlerdir" denildi.

28’İNCİ MADDE

Yasa’nın, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen, ancak TBMM’de aynen kabul edilen "atamalar"a ilişkin 28’inci maddesi şöyle:
"Başkan yardımcıları, daire başkanları, vergi dairesi başkanları ve gelirler kontrolörleri, Başkanın önerisi üzerine Bakan tarafından; 23.4.1981 tarihli ve 2451 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan diğer personelin atamaları Başkan tarafından yapılır. Başkan bu yetkilerini gerekli gördüğü takdirde alt kademelere devredebilir.
Başkan kadrosuna atanmak için; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş, Bakanlıkta veya Başkanlıkta fiilen en az üç yıl çalışmış olmak gerekir.
Başkan yardımcısı, daire başkanı ve vergi dairesi başkanı kadrolarına atanacakların; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş ve Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş olanlardan; Başkanlıkta en az üç yıl yönetici düzeyinde çalışmış ya da maliye müfettişi, hesap uzmanı veya gelirler kontrolörü olması gerekir.
Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanı, daire başkanı olma niteliklerini haiz gelirler kontrolörü unvanını almış olanlar arasından atanır."
ANKA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2005 Pazar 16:09:42
Güncelleme :15 Mayıs 2005 Pazar 16:12:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?