18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer: Bugünkü uygarlık düzeyinde işkenceye yer yok

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, insanlığın binlerce yılda ulaştığı çağdaşlık düzeyinde demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kavramlarının belirleyici rol oynayan evrensel değerler olarak öne çıktığını belirterek, "Bugün insanlığın ulaştığı uygarlık düzeyinde işkence, eziyet, insanoğlu ile bağdaşmayan ceza ve işlemlere yer yoktur" dedi.

Polis Akademisi’nden 2003-2004 eğitim ve öğretim yılında mezun olan 53’ü yabancı olmak üzere 266 komiser yardımcısınun diploma töreninde konuşan Sezer, insanlığın binlerce yılda ulaştığı çağdaşlık düzeyinde, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kavramlarının, belirleyici rol oynayan evrensel değerler olarak öne çıktığını ifade etti.

Sezer, bu kavramların, aynı zamanda tüm çoğulcu demokratik toplumların ortak değeri niteliğini kazandığını kaydetti.

Sezer, "Bugün, çağdaş demokrasilerin en önemli ilkesi, devletin insan için varolduğu anlayışıdır. Devletin varlık nedeni, yurttaşlarının siyasal, toplumsal, ekonomik temel hak ve özgürlüklerini korumak, bunların ihlalini önlemektir. Demokrasi, hukuk devleti anlayışı içerisinde bunun en iyi biçimde yerine getirilebildiği yönetimdir. Temel hak ve özgürlükler, her çağdaş devlette olduğu gibi bizde de anayasal güvenceye alınmıştır. Temel hak ve özgürlüklerin en önemlisi, yaşama hakkıdır. Bu nedenle, can güvenliği ve kişi dokunulmazlığının korunması, tüm özgürlüklerin temel koşuludur. Anayasa’da, kişi dokunulmazlığı korunurken işkence, eziyet, insan onuruyla bağdaşmayan ceza ve işlem yasaklanmıştır. Bugün, insanlığın ulaştığı uygarlık düzeyinde bu tür davranışlara yer yoktur" dedi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2004 Cuma 16:18:22
Güncelleme :2 Temmuz 2004 Cuma 16:59:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?