19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sezer: Halkın geleceği ekonomiyle ilişkili

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İzmir'de çalışmalarına başlayan 4. Türkiye İktisat Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, halkın geleceğinin, ekonominin iç ve dış dengelerinin istikrara kavuşturularak güçlendirilmesiyle yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yeni Türk Devleti, cihangir bir devlet değil, iktisadi bir devlet olacaktır" sözlerini hatırlattı. Bu söylemin, dile getirildiği dönemde henüz çok yeni olan siyasi bağımsızlığın ekonomik egemenlikle pekiştirilmesinin ne denli gerekli olduğunun vurgulanması yönünden önemine değinen Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilindiği gibi Yüce Atatürk, ülkenin bağımsızlığı konusunda askeri alanda kazanılan zaferlerin, ekonomi alanında elde edilecek başarılarla bütünleştirilmesini gerekli ve bu yönde yapılacak çalışmalara temel oluşturmak üzere Türkiye İktisat Kongresi'nin düzenlenmesini uygun görmüştür.

Henüz Cumhuriyet ilan edilmeden ve Türk Devleti'nin sınırları Lozan'da tanınmadan önce atılan bu adım, genç Cumhuriyeti kuran kadroların, Türk tarihindeki yükseliş ve çöküş nedenlerinin öncelikle ekonomik kökenli olduğu bilincine sahip bulunduğuna işaret etmektedir."

Sezer, Ulu Önder'in, 17 Şubat 1923'te toplanan Birinci İktisat Kongresi'nin çağdaş Türkiye'nin ekonomik yaşamında bir yol haritası çizme amacını güttüğünü ifade etti. Sezer, bu kongrenin, yeni Türkiye'nin uygulayacağı sistem konusunda dünyaya bir mesaj vermek ve bu konuda kimi devletlerde oluşan kaygıları gidermek yönünden bir denek taşı olarak kabul edilebileceğini söyledi. Sezer, kongre sonuçlarının genel olarak serbest girişim yanlısı, ekonomik uygulamalarda özel sektöre öncelik veren, yabancı sömürüsüne kesin olarak karşı çıkan ve gereksinim duyulan yabancı sermayeyi yasalarla uyumlu olmak koşuluyla ülkeye çağıran bir anlayışa dayandırıldığını ifade etti.

Sezer, ülkenin bugünkü sosyo-ekonomik yapısının, Birinci İktisat Kongresi'nin yapıldığı dönemle çok kısa da olsa karşılaştırılmasının, Türkiye Cumhuriyeti'nin 81 yılda elde ettiği ilerlemenin ortaya konulması yönünden yararlı olacağını belirtti.

Bu tür karşılaştırmaları sosyo-ekonomik konularda da yapmanın mümkün olduğunu kaydeden Sezer, "Gelişmelerin niteliği ve yeterliliği kuşkusuz tartışılabilir. Ancak tartışılamayacak tek konu, ülkemizin Cumhuriyet ile birlikte Atatürk'ün gösterdiği doğrultuda önemli kazanımlar edinmiş olmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, ekonomik gelişmenin sağlanmasında, ekonomik kurumlar kadar sosyal kurumların ve değerlerin de öneminin bulunduğunu söyledi. Sezer, AB ile uyum sürecinde tek tek ülke modellerinden esinlenmek yerine, Birliğe üye ülkelerin tümü için geçerli olan, onları ortak konuma getiren kurallar bütününü göz önünde tutmak gerektiğini vurguladı.

İZMİR
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2004 Çarşamba 15:07:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?