19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sezer: İrtica hala öncelikli tehdit

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer, yeni yasama yılı açış konuşmasına, milletvekilleriyle birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek başladı.

TBMM’nin, ulusal egemenliğin temsilcisi ve demokratik rejimin temel kurumu olduğunu vurgulayan Sezer, Meclis’in her zaman ülke sorunlarına duyarlılıkla sahip çıktığını, aldığı tarihsel kararlarla laik ve demokratik Cumhuriyetin gelişimine hız kazandırdığını, çağdaş
uygarlık düzeyine ulaşma ve onu geçme çabalarına çalışmalarıyla katkıda bulunduğunu belirtti.
Cumhuriyetin her koşulda sahip çıkılması gereken en değerli varlığımız olduğunu vurgulayan Sezer, “Dünyada hayranlıkla karşılanan atılımları kısa sürede gerçekleştirebilmemizin önünü açan laik ve demokratik Cumhuriyet, aydınlık yarınlara ulaşabilmemizin en önemli güvencesidir” dedi.

EKONOMİYE ÖVGÜ VE UYARI

Cumhurbaşkanı Sezer, ekonomideki sonuçların umut verici olmakla birlikte tümüyle iyimserliğe kapılmamız için yeterli olmadığını bildirdi.

Sezer, güçlü bir ülkenin, ancak güçlü ve istikrarlı bir ekonomiyle sağlanabileceğini ifade etti. Ekonomik dengeleri kurulmamış, ulusal geliri hakça dağıtılmayan ve kişi başına ulusal geliri insanca yaşamaya yetmeyen ülkelerde toplumsal gönenç ve huzurdan söz edilebilmesinin olanaksız olduğunu ifade eden Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk ekonomisi önemli bir gelişme ivmesi yakalamış görünmektedir. Enflasyon tek sayılı düzeye inmiş, büyüme hızında ve kapasite kullanımında yüksek oranlara ulaşılmış, dışsatımda önemli artışlar sağlanmış, turizm canlanma sürecine girmiş, durgunluk aşılmaya, güven ortamı oluşmaya başlamıştır. Bu sonuçlar umut verici olmakla birlikte, tümüyle iyimserliğe kapılmamız için yeterli değildir.

Yalnızca oranın büyüklüğüne odaklanıp, büyümenin niteliğini sorgulamamak, geleceği tasarlamada kimi olguları gözden kaçırmamıza neden olabilecektir. Çünkü, yılın ilk yarısında gayrisafi ulusal gelirdeki büyüme; dış ticaret açığı, cari işlemler açığı ve tarım sektöründeki daralma ile birlikte yorumlanmalı, dışalım vergileri ve özel tüketim giderlerindeki artışın etkisi gözardı edilmemelidir. Ayrıca, yılın ilk yarısı itibariyle dışsatımın dışalımı karşılama oranı, kritik eşiğin altında gerçekleşmiştir. Cari işlemler açığının finansman kaynaklarındaki olası değişiklik, kırılganlığı yeniden artırabilecektir.”

İşsizlik sorununun bütün ağırlığı ile sürdüğünü bildiren Sezer, özellikle genç işsiz sayısının gittikçe arttığını söyledi. Sezer, her yıl, bir milyona yakın yurttaşın çalışma yaşamına katılma çağına geldiği gerçeği ile birlikte ele alındığında sıkıntının boyutlarının tüm çıplaklığıyla karşımıza çıktığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Sezer,işsizlik sorununun ekonomik olduğu kadar toplumsal yönüyle de ele alınarak çözümlenmesi gerektiğini kaydetti. Sezer, sosyal güvenlik sistemindeki sorunların çözülemediği ve sosyal güvenliğin yaygınlaştırılamadığının da bir gerçek olduğunu bildirdi. Toplam dış borç stokundaki azalmaya karşılık iç borçlarda sorunun büyüyerek sürdüğünü kaydeden Sezer, “İç borç stokunun her ay artış göstermesi, ülkeyi bir borç sarmalına sürükleyerek ileride yeni sorunlara neden olabilecektir” dedi.

DEVLETİN SOSYAL NİTELİĞİ

Cumhurbaşkanı Sezer, devletin, “Sosyal” niteliğine de gerektiği biçimde yeniden kavuşturulması gerektiğini ifade ederek, devletin faiz giderlerinin azaltılması ile birlikte, eğitime, sağlığa ve adalete daha çok kaynak ayrılmasını istedi. Sosyal güvenlik kuruluşlarının gelirlerini artırmak için kayıtlı çalışmanın sıkı denetime alınması gereğine dikkat çeken Sezer, sosyal güvenlik kuruluşlarının gelirlerini etkin biçimde değerlendirmelerini sağlayıcı düzenlemelerinde gündeme getirilmesi önerisinde bulundu.

SEÇİM MARATONU

Yeni yasama yılının açılmasıyla başta TBMM Başkanlığı olmak üzere 572 görev yeri için Genel Kurul’da, AKP ve CHP gruplarında seçim yapılacak. Seçimlerde, TBMM Başkanlık Divanı’na 15, ihtisas komisyonlara 416, dış Komisyonlara 73 asil ve 32 yedek üye belirlenecek.
AKP Grup Başkanvekilleri için 5, Grup Yönetim Kurulu için 15, Grup Denetçiliği için 2 üye, CHP Grup Başkanvekilleri için 3, Grup Yönetim Kurulu için 9, Grup Denetçiliği için de 2 üye, bu partilerin grup toplantılarında seçimle belirlenecek.

TBMM BAŞKANI SEÇİMİ

TBMM Başkanlığı için aday olacak milletvekilleri, 1-5 Ekim tarihleri arasında başvuruda bulunabilecekler. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olacak.
TBMM Başkanlığı seçiminin ilk 2 turu 6 Ekim Çarşamba, son 2 turu ise 7 ekim Perşembe günü yapılacak.

BAŞKANLIK DİVANI

TBMM Başkanı’nın seçilmesinin ardından, AKP ve CHP’nin Grup toplantılarında belirledikleri Başkanlık Divanı üyelikleri için Genel Kurul’da seçim yapılacak. TBMM Başkanı dahil 15 üyeden oluşan Başkanlık Divanı’nda 4 başkanvekili, 7 kitap üye ve 3 idare amiri yer alıyor.
Başkanvekillerinin 3’ü AKP’li, biri de CHP’li üyeler arasından seçilecek; 7 katip üyeden 4’ü AKP, 3’ü CHP’den, 3 idare amirinden 2’si AKP, biri CHP’den aday gösterilecek.

İHTİSAS KOMİSYONLARI

TBMM’de 17 ihtisas komisyonu bulunuyor. Bu komisyonlarda 416 milletvekili görev yapacak. Gruplarca belirlenip TBMM Başkanlığı’na bildirilen komisyon üye adayları Genel Kurul’da seçilecek. Bu komisyonların üye sayıları şöyle:
Anayasa Komisyonu (24);
Adalet Komisyonu (24);
Milli Savunma Komisyonu (24);
İçişleri Komisyonu (24);
Dışişleri Komisyonu (24);
Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu (24);
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu (24);
Çevre Komisyonu (24);
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu (24);
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu (24);
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu (24);
Türkiye Büyük Millet Meclisi Hesaplarını İnceleme Komisyonu (14);
Dilekçe Komisyonu (15);
Plan ve Bütçe Komisyonu (40);
Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu (35);
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu (24);
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu (24).
Söz konusu 17 komisyon üyeleri belirlendikten sonra kendi Başkanlık Divanı üyelerini seçecekler. Anayasa ve İçtüzük gereğince, Plan ve Bütçe ile Dilekçe Komisyonlarında görev alacak milletvekilleri başka komisyonlarda görev alamayacaklar. Bu iki komisyon üyeleri hariç milletvekilleri birden fazla komisyon üyesi olabilecekler.
TBMM’nin dış ilişkileri yürütmek üzere dokuz komisyon bulunuyor. Bu komisyonlar toplam 73 üyeden oluşuyor. Ayrıca bu komisyonlardan AKPM, AGİT PA, KEİPA, BİAPB kendi üye sayıları kadar yedek üye de seçilebiliyor. TBMM’nin dış ilişkilerini yürüten komisyonlar ve üye sayıları da şöyle:
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM): 12 (8 AKP, 4 CHP)
NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA): 12 (8 AKP, 4 CHP)
Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (AB KPK): 12 (8 AKPi, 4 CHP)
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA): 9 (6 AKP, 3 CHP)
Parlamentolararası Birlik (PAB): 8 (5 AKP, 3 CHP)
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA): 8 (5 AKP, 3 CHP)
İslam Kalkınma Örgütü Parlamenterler Birliği (İKÖ-PAB): 5 (3 AKP, 2 CHP)
Barış İçin Asyalı Parlamentolar Birliği (BİAPM): 3 (2 AKP, 1 CHP)
Avrupa-Akdeniz Parlamenterler Asamblesi (EUROMED): 6 (4 AKP, 2 CHP)

TBMM’DEKİ SON DURUM
22. Dönem 3. Yasama Yılına girilirken Meclis’teki sandalye dağılımı şöyle:
AKP 368
CHP 171 (Partiden ihraç edilen İstanbul Milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci, Hasan Aydın ve Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay dahil)
Bağımsız 6
DYP 4
Boş 1
Toplam 550

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 17:20:30
Güncelleme :1 Ekim 2004 Cuma 18:22:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?