19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sezer: YÖK Yasası gençleri imam-hatipe özendiriliyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u kısmen iade gerekçesinde, yasanın ilgili hükmüyle, gençlerin imam-hatip liselerine yönlendirilmelerinin özendirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Sezer, imam hatip liselerinin genel lise statüsüne yükseltilmesinin ya da bu liseleri bitirenlerin genel liseleri bitirenler gibi yükseköğretim hakkından yararlanmasının sağlanmasının, eğitimin laikleşmesini amaçlayan öğretim birliği ilkesiyle, laiklik ilkesiyle, demokratik, laik, eşitlikçi, adil, işlevsel ve bilimsel temellere dayalı eğitim anlayışıyla, kısaca Anayasa'nın Atatürk ilke ve devrimlerini temel alan ruhuyla bağdaşmadığını bildirdi.

Sezer, Yasa'nın ÖSS'de meslek lisesi ve genel lise mezunlarının katsayı hesaplamasını düzenleyen 5. maddesi ile başarı puanının 2004 ÖSS'de uygulanmasını öngören 7. madde hükümlerini anımsattı. Sezer, "Ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında, ortaöğretimdeki alanlarla ilgili yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılırken daha yüksek katsayı uygulanmaktadır. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretimi özendirmek için bir mesleğe yönelik program uygulayan liseleri bitirenlere, aynı alandaki yükseköğrenimi seçmeleri durumunda ek puan uygulaması getirilmiştir. Puanların hesaplanmasında uygulanan katsayıları ve 'aynı alan'daki yükseköğrenim programlarını saptama yetkisi Yükseköğretim Kurulu'nundur" ifadesini kullandı.

Sezer, katsayının eşitlenmesinin hiçbir mesleki öğrenimi bulunmayan ve tek çıkış yolu yükseköğretim görmek olan genel ortaöğretim kurumunu bitiren gençler yönünden de haksızlık yarattığını ifade etti.

Sezer, Yasada YÖK'ün 5 üyesinin Bakanlar Kurulu'nca hangi niteliklere göre seçileceğine yer verilmediğini, böylece Bakanlar Kurulu'na mutlak bir takdir yetkisi verildiğini kaydetti.

Sezer, Yasa'nın 1. maddesiyle değiştirilen 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 6. maddesinin, YÖK'ün oluşumunu yeniden düzenleyen hükmünü anımsattı. Sezer maddede, Yükseköğretim Kurulu'nun 5 üyesinin Bakanlar Kurulu'nca seçileceğinin belirtildiği; ancak, bu 5 üyenin hangi nitelikleri taşıyacağına ilişkin herhangi bir kurala yer verilmediğini kaydetti.

Sezer, Anayasa'nın, 131. madde hükmünü anımsatarak, Bakanlar Kurulu'nca, Yükseköğretim Kurulu'na seçilecek adayların rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörler arasından olması öncelikli nitelik olarak belirtildiğini, diğer niteliklerin yasayla düzenlenmesi öngörüldüğünü kaydetti.

Sezer, YÖK yasasının Bakanlar Kurulu'nca Yükseköğretim Kurulu'na seçilecek üye adayları için hiçbir nitelik öngörülmemiş olmasının anayasayla bağdaşmadığını vurguladı. Sezer, "Yükseköğretim Kurulu'na seçilecek kişilerde kimi niteliklerin bulunması ve bunların yasa ile belirlenmesi zorunludur. Yükseköğretim Kurulu üyesi olmak için hiçbir nitelik aranmayan ve dolayısıyla görevin gerektirdiği asgari nitelikleri taşımayan, hatta kamu görevlisi bile olmayan kişilerin politik yaklaşımlarla bu göreve atanmalarının olanaklı kılınmasının sakıncaları açıktır" dedi.

Sezer, yasanın 3. fıkrasının (d) bendinde, Yükseköğretim Kurulu'na Genelkurmay Başkanlığı'nca da bir üye seçilmesinin öngörüldüğünü belirterek, Anayasa'nın 131. maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle, Yükseköğretim Kurulu'na Genelkurmay Başkanlığı'nca üye seçilmesine ilişkin kuralın Anayasa'dan çıkarıldığını anımsattı. Sezer, şunları kaydetti:

"Anayasa'nın 131. maddesinin yürürlükteki kuralına göre, Yükseköğretim Kurulu'na, ancak Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve üniversitelerce üye seçilmesi olanaklıdır.

Bu durumda, incelenen Yasa'nın, 2547 sayılı Yasa'nın 6. maddesini değiştiren 1. maddesiyle, Yükseköğretim Kurulu'nun oluşumunda Genelkurmay Başkanlığı'nca da bir üye seçileceğinin öngörülmüş olması, Anayasa'nın, yasaların Anayasa'ya aykırı olamayacağına ilişkin 11. maddesine açık aykırılık oluşturmaktadır."
ANKARA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2004 Cuma 15:07:55
Güncelleme :28 Mayıs 2004 Cuma 15:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?