24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Sezer öğrenci affını veto etti

Cumhurbaşkanı Sezer, 29 Hazıran 2000 tarihinden itibaren geçerli olacak öğrenci affını öngören yasayı iade etti.


Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, yasayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce bir kez daha görüşülmesi için, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üniversitelerden 29 Haziran 2000 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun atılan veya kendi isteği ile ilişiği kesinlere yeni haklar getiren 5306 sayılı "Yükseköğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun"u iade etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, yasayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce bir kez daha görüşülmesi için, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na geri gönderdi.

Sezer, iade gerekçesinde, yasanın "af" niteliği taşıdığını, bu nedenle TBMM’nin nitelikli çoğunluğuyla çıkarılması gerektiğini belirtti.

Bir disiplin cezası nedeniyle yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere yeniden öğrenim hakkı verilmesi ’af’ niteliğinde olduğunu kaydededn Sezer, "Çünkü, bu düzenlemeyle, disiplin suçu oluşturan bir eylem nedeniyle verilen disiplin cezasının, hatta bu cezaya ilişkin karara karşı dava açılmış ve reddedilmiş ise yargı kararının hukuksal sonuçları ortadan kaldırılmaktadır" dedi.

Milliyet gazetesinin eğitim konularındaki uzman yazarı Abbas Güçlü, veto kararını değerlendirdi. Milliyet gazetesinde yer alan yazıyı alıntılayarak aktarıyoruz....

Veto edileceği baştan belliydi

AKP, eğitim yasası hazırlama konusundaki beceriksizliğine bir yenisini daha ekledi. YÖK yasası, on bin öğrenciye ücretsiz kolej öğrenimi ve daha pek çok eğitime yönelik yasa gibi af yasası da Çankaya’dan döndü. Çünkü hukuki alt yapısı yoktu. Tıpkı daha öncekiler gibi.
Mevcut yasanın bu haliyle Cumhurbaşkanı Sezer’in vetosunu yiyeceği baştan belliydi. Peki o halde bile bile neden TBMM’den geçirildi? Daha da önemlisi Çankaya’ya neden gönderildi.
AKP bu konuda çok sıkışmış durumda. Birşeyler yapmak istiyor ama her defasında ya doğru olanı yapmıyor ya da eksik yapıyor.
Af yasası hem eksikti hem de hukuksal hatalar içeriyordu. Geri dönmesi bu yüzden.
Peki bundan sonra ne olur?
Yasa, tekrar TBMM’ye gidecek. Yeniden düzenlenecek ve tekrar TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun önünü gelecek.
Bu aşamada yasanın kapsamının genişletilmesi öngörülüyor. Örneğin 2000 yılı öncesine çekilebilir. Veya 2000 affından yararlanamayanlar da bu kapsama alınabilir.
Ya da Cumhurbaşkanı Sezer’in vetosunun gerekçeli kararı doğrultusunda ilgili madde yeniden düzenlenerek aynen Çankayaya geri gönderilebilir.
Bütün bunlar eğer istenirse bir kaç hafta içerisinde gerçekleşebilir.
Sezer, gerekçeli kararında iki nokta üzerinde duruyor: İlki kayıtsız şartsız herkese af getirilmesi, ikincisi ise beşte üç çoğunluğun bulunmaması.
Aslında en doğrusu, af yasasının YÖK Yasası ile birlikte ele alınması. Ama hiç geciktirilmeden, farklı yönlere çekilmeden!..


AA / MİLLİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 16:55:39
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 22:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?