17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Sezer ve Erdoğan arasında 'Egemenlik' tartışması

Yasama-yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişki, Meclis’te ilk günün önemli konusu haline geldi. Sabah saatlerinde AKP grubuna hitap eden Başbakan Erdoğan, yasamanın konumunu farklı çizdi.

Erdoğan “Sizlerin oluşturduğunuz yasama organı, yürütme ve yargıdan önde gelir. Onlardan daha büyük bir öneme haizdir. Yargı ve yürütmenin

yol haritasını yasama belirliyor. Yargı ve yürütme muşruiyetini, yasamanın ortaya koyduğu yasalardan almaktadır. Bunu bulunduğunuz yeri ve sistem içindeki ağırlığınızı bir kez daha hatırlayın diye söylüyorum.” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Sezer ise, güçler arasında bir ayrımın mümkün olmadığını söyledi.

Sezer “Hukuk devleti ilkesinin geçerli olduğu sistemlerde, egemenliği kullanan organların birbirine üstünlüğü söz konusu olamaz. Anayasanın başlangıcında, güçler ayrımının, belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılması anlamına geldiğinin ve sınırlı uygar bir iş bölümü ve işbirliği olduğunun belirtilmesinin nedini budur” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Sezer, bununla birlikte, anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığının yargı tarafından sağlandığına dikkat çekti.

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2004 Cumartesi 13:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?