18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer ve Erdoğan`dan farklı değerlendirme

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhuriyetin temel nitelikleri ve Türk ulusunun varlık nedeni sayılan temel değerler konularında ``farklı`` değerlendirmelerde bulundu.

Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı`nca düzenlenen Atatürk`ü anma toplantılarına, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Kurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, bazı bakanlar ile kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı katıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye`nin Atatürk`ün önderliğinde yürüttüğü çağdaşlaşma çabalarının temeline laiklik ilkesini yerleştirdiğini kaydetti. Sezer, ``Laiklik Atatürk devrimlerinin özü, ulusal birliğin temeli, toplumsal barışını en önemli güvencesidir`` diye konuştu.

Türkiye`nin bağımsızlığından ödün vermeden kimliğini, kültürünü ve değerlerini yitirmeden cumhuriyetin geldiği düzeyi yeterli görmeden gelişme çabalarını sürdüreceğini söyleyen Sezer, ``Son günlerde Türk ulusunun varlık nedeni sayılan temel değerlerine sahip çıkma kararlılığının farklı yönlere çekilmesi ve bu konuda gerçekle bağdaşmayan değerlendirmeler yapılması üzüntü vericidir`` dedi.

Sezer, cumhuriyetin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünün birlik ve beraberliğinin korunmasının kültür ve ulusan değerlere sahip çıkılmasının Türkiye`nin sonsuza kadar varolmasının en önemli koşulu olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ``Birinci Dünya Savaşı`ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan bugün geçerliliğini koruyan tek belge olan ``Lozan Barış Anlaşması`yla çözülmüş kimi konuların sorunmuş gibi gündeme taşınmasının devlete ve topluma yararı bulunmayan girişimler olduğunu ifade etti. Sezer, ``Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti gurur duyduğumuz başarılarını toplumu oluşturan tüm ögelerin katılımıyla gerçekleştirmiştir. Yine unutulmamalıdır ki tekil devlet yapımı ülke ve ulus bütünlüğünü sağlayan vazgeçilmez değerimizdir`` diyerek son günlerde artan ``azınlık`` tartışmalarına yanıt verdi.

Toplantının ilk konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın ise kendinden sonra konuşan Cumhurbaşkanı Sezer`in aksine Osmanlıca ifadelerinin ağır bastığı bir dil kullanmasıyla dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, ``Atatürk, tekamüle, gelişmeye dayalı bir dünya tasavvuruna sahiptir ve bu tekamülün doğrultusunu tespit edip ona uygun davranmada aklın kılavuzluğuna güveniyordu`` diye konuştu. Erdoğan, milli egemenlik, milli devlet ve laikliğin Türkiye Cumhuriyetini vareden asli nitelikleri olduğunu kaydetti. Erdoğan, Atatürk`ün hiçbir zaman ırk, din, etnik köken esasında tanımlanan millet anlayışlarına itibar etmediğini söyledi. Erdoğan, ``Bugün Türkiye anayasal vatandaşlık zemininde tarih şuuruna ve ortak yaşama iradesine sahip farklılıklarını zenginlik olarak algılayabilen bireylerden oluşan güçlü ve demokratik bir ülkedir`` diye konuştu.

Erdoğan, ``Milli egemenlik, milli devlet, laiklik gibi kavramlarını demokratik gelişmeye paralel şekilde yeni anlamlar kazandıkları hayatın ve dünyanın bütünü gibi değişime açık oldukları unutulmamalıdır`` diye konuştu. Erdoğan bu kavramların millet için ayırıcı değil birleştirici bir niteliğe sahip olduğunu belirterek, ``Birleştirici niteliğin korunması için herkes gereken özeni göstermelidir`` diye konuştu.

Sezer "Temel değerlerin farklı yönlere çekilmesi üzücü"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, son günlerde Türk ulusunun varlık nedeni sayılan temel değerlerine sahip çıkma kararlılığının farklı yönlere çekildiğini ve bu konuda gerçekle bağdaşmayan değerlendirmeler yapıldığını belirterek, bunun üzüntü verici olduğunu söyledi.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Atatürk’ün ebediyete intikalinin 66. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma toplantısı ve "Dış Kaynaklarda Atatürk ve Atatürk’e Bakış" konulu sempozyumun açılışında konuşan Sezer, Bağımsızlık Savaşı’nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Türk ulusunun kurtarıcısı, büyük komutan ve devlet adamı yüce Atatürk’ün anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi.

Atatürk’ün dünyada saygı duyulan, tarihe damgasını vuran, tüm insanlığa mal olmuş eşsiz bir önder olduğunu belirten Sezer, dünya önderleri arasında güncelliğini koruyan büyük önderlerden biri olan Atatürk’ün, düşünceleriyle evrenselleştiğini vurguladı. Sezer, "Atatürk’e duyulan güven, sevgi ve saygı eksilmeyecek, Türk ulusu O’nu sonsuza değin gönlünde yaşatacaktır. Düşünceleri, ilke ve devrimleriyle yolumuzu aydınlatmayı sürdürecektir" dedi.

Sezer, Türkiye’nin, bağımsızlığından ödün vermeden, kimliğini, kültürünü ve değerlerini yitirmeden, cumhuriyetin geldiği düzeyi yeterli görmeden gelişme çabalarını sürdüreceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğümüzün, birlik ve beraberliğimizin korunması, kültürümüze ve ulusal değerlerimize sahip çıkılması, Türkiye’nin sonsuza kadar varolmasının en önemli koşuludur. Son günlerde Türk ulusunun, varlık nedeni sayılan temel değerlerine sahip çıkma kararlılığının farklı yönlere çekilmesi ve bu konuda gerçekle bağdaşmayan değerlendirmeler yapılması üzüntü vericidir. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan bugün geçerliliğini koruyan tek belge olan Lozan Barış Antlaşması ile çözülmüş kimi konuların, sorunmuş gibi gündeme taşınması, Devletimize ve toplumumuza yararı bulunmayan girişimlerdir. Unutulmamalıdır ki, Türkiye Cumhuriyeti, gurur duyduğumuz başarılarını, toplumu oluşturan tüm öğelerin katılımıyla gerçekleştirmiştir."

SANSURSUZ.COM -ANADOLU AJANSI
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 13:15:35
Güncelleme :10 Kasım 2004 Çarşamba 13:38:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?