18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer'den, Erdoğan'a uyarı mektubu

Ankara - Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bazı kamu görevlerinin vekaleten atamalarla yürütülmesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup gönderdiğini bildirdi.

Atacanlı, basını bilgilendirme toplantısında, konuya ilişkin bir soru üzerine, "Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından atanması uygun görülmeyen kişilerin vekalet müessesesi kullanılmak suretiyle bu görevlerde istihdam edilmesi olgusu mevcuttur. Son dönemlerde bunun süreklilik kazanma ve sayının artmakta olduğu eğilimini de görmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu durumun sakıncalarına dikkati çeken bir yazıyı Başbakanlığa göndermiş bulunmaktadır"dedi.

7 Mart 2005 tarihinde gönderilen mektupta, kamu kurum ve kuruluşlarındaki üst düzey yöneticilik görevlerinden kimilerinin atanmaları uygun görülmeyen kişilere vekaleten yürüttürüldüğünü; yine atamasının onaylanmayacağı düşünülen kimi kişilerin de kararname düzenlenmesine gerek görülmeden üst düzey yöneticilik görevine vekaleten getirildikleri ve bu durumun süreklilik kazandığının gözlendiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı’na 59. Hükümet döneminde, 28.02.2005 gününe kadar toplam 2340 atama kararnamesi geldiğini; bu kararnamelerden 306’sının imzalanmayarak geri gönderildiğini kaydeden Sezer, geri gönderilen atama kararnamelerinin 17’sinin atanmak istenen kişilerin yasa ya da yönetmelikte yazılı koşulu taşımadığı, 58’inin yöneticilik ya da bakanlığın görev alanıyla ilgili konularda yeterli bilgisi ve deneyimi bulunmadığı, 13’ünün yargı kararlarına uygun olmadığı gerekçesine ve 163’ünün de diğer nedenlere dayandığını dile getirdi.

Sezer, mektubunda şunları kaydetti:

"Üst düzey yöneticilik görevine atanmak istenenlerin kimileri kamu yararı ve kamu hizmetinin gereği olarak bu görevlerde bulunmaması gereken kişilerdir. Oysa, uygulamada bu kişilerin atanmak istenilen görevlerde vekaleten çalıştırıldığı anlaşılmaktadır. Böylece, vekaleten görevlendirmelere kalıcılık sağlandığı ve hizmetin aksamaması için istisnai bir yöntem olan vekalet statüsünün bir istihdam modeline dönüştürüldüğü saptanmaktadır. Anayasal ve yasal düzenlemeler uyarınca, bir kamu görevinin, göreve ilişkin kadroya asaleten atanan memurlar eliyle yürütülmesi zorunludur. Asaleten atanması yetkili üst makamlarca uygun görülmeyen bir kamu görevlisinin aynı ya da farklı bir görevi yetkili alt makamın onayıyla vekaleten yürütmesi yargı kararları ile de bağdaşmamaktadır."
AA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 17:07:21
Güncelleme :3 Haziran 2005 Cuma 17:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?