19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sezer'den 29 Ekim Resepsiyonu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer, Cumhuriyet’in kuruluşunun 81. yıldönümü dolayısıyla Çankaya Köşkü’nde resepsiyon verdi.


Sezer ve eşi, davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu’nun kapısında karşılayarak, tek tek tokalaştı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ev sahipliğini yaptığı Cumhuriyet Resepsiyonu’nda ‘azınlık’ tartışmaları gündemdeydi.


Sezer, "Anayasa, vatandaşlığı etnik kökene bağlamamıştır" derken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "Türk kimliğinin üst kimlik olmasından korkacak birşey yok. Bunu değiştirmeye kalkmak çok daha ihtilaflı olur" dedi.


Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen "Cumhuriyet Resepsiyonu’nda sohbetlere Başbakanlık İnsan Hakları Denetleme Kurulu’nun raporu ile gündeme oturan ‘azınlık’ tartışması hakimdi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa’ya atıfta bulundu.

 Sezer, "Anayasa, vatandaşlığı etnik kökene bağlamamıştır. Vatandaşlık bağına bağlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlanan herkes Türk’tür. Anayasa,Türklüğü etnik kökene bağlamıyor. Lozan anlaşmasında da azınlık tarifi açıktır bu değişmez kimse kaygı duymasın" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer’in Çankaya Köşkü’de verdiği resepsiyona ’kamusal alan’ tartışması damgasını vurdu. CHP’nin 54 milletvekili ile katıldığı resepsiyona AKP’den bakanlar dahil sadece 19 milletvekili katıldı.


29 Ekim Cumhuriyet bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sezer tarafından verilen resepsiyona geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ’kamusal alan’ tartışmaları damgasını vurdu.
Sezer’in resepsiyon için bazı milletvekillerine gönderdiği tek kişilik davetiye bu yıl da tepkilere neden oldu. Sezer’den eşiyle birlikte katılmak için davetiye alan çok sayıda milletvekili de tepkisini ortaya koymak için resepsiyona katılmadı.

Milletvekilleri

CHP’nin 54 milletvekili ile katıldığı Cumhuriyet Resepsiyonu’na AKP’den sadece 19 milletvekili katıldı. AKP'li 19 kişinin içinde 4 bakan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç da yer alıyor. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Erdoğan’ın İtalya’da bulunması nedeniyle resepsiyona katılamadığı belirtiliyor.


Cumhurbaşkanı Sezer’in bu yılki davetine diğer kesimlerden de çok sayıda davetlinin de icabet etmediği belirtiliyor.


Resepsiyona, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya, kuvvet komutanları, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Güldal Akşit, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Başkanvekilleri Sadık Yakut ve İsmail Alptekin, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit ve Yıldırım Akbulut, çoğunluğu CHP’li olmak üzere bazı milletvekilleri, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ATO Başkanı Sinan Aygün, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Bengi, TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, gazeteciler, yabancı misyon temsilcileri, Türkiye’deki azınlık cemaatlerinin dini temsilcileri, Ahmet Uğurlu, Tekin Akmansoy, Metin Akpınar, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Gülben Ergen ve Mustafa Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu sanatçılar, Halil Mutlu, Şeref Eroğlu, Atagün Yalçınkaya, Mehmet Özal’ın da aralarında bulunduğu sporcular ve çok sayıda davetli katıldı.

ANKARA - AA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 02:58:57
Güncelleme :30 Ekim 2004 Cumartesi 03:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?