18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer'den başkanlık sistemi uyarısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni yıl mesajında, ’Başkanlık Sistemi’ uyarısı yaptı.  Sezer, yeni yıl mesajında, AKP’nin ortaya attığı ’Başkanlık Sistemi’ tartışmalarının ve "tek parti egemenliğinin" doğuracağı sakıncalara dikkat çekti.

Sezer’in ’uyarı’ niteliğindeki mesajları şöyle:

BAŞKANLIK SİSTEMİ: Anayasa’da, demokratik devlet niteliği Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilemez nitelikleri arasında sayılmış; demokrasiye en uygun olması nedeniyle de parlamenter hükümet sistemi kabul edilmiştir. Çoğunlukçu demokrasi yerine çağdaş çoğulcu demokrasi anlayışının benimsendiği Anayasa’da, devlet organlarının birbirini denetleyip dengelemesi; bu yolla iktidar gücünün sınırlandırılması öngörülmüştür.

TEK PARTİ EGEMENLİĞİ: Seçim yasalarındaki aksaklık nedeniyle yasama ve yürütmenin tek parti egemenliğine girmesi sonucunu doğuracak bir seçim sistemi, ’temsilde adalet’ ilkesiyle bağdaşmayacağı gibi, demokrasiye, giderek rejime büyük zarar verebilecektir.

Erdoğan: Sözümüzün eriyiz

Başbakan Erdoğan ise mesajında, 2004’te çok olumlu işler yaptıklarını belirterek, 2005’te demokratik hukuk devletini daha çok geliştirecek adımlar atacaklarını ifade etti. Erdoğan şöyle dedi: ’’Bütün vatandaşlarım, bütün kardeşlerim emin ve müsterih olsunlar. Bu, Türkiye’ye verdiğimiz bir sözdü. Bu sözümüzün arkasındayız. İki yıl zarfında iddiamıza gölge düşürmedik. Türkiye’nin itibarını büyüttük, halkın ekmeğini, aşını, hukukunu özenle koruduk. Bütün meselemiz ülkemizin kaderidir, ülke fotoğrafını bir bütün olarak hissetmek, adaleti, hakkaniyeti, hukuku, demokrasiyi, özgürlükleri geliştirmektir."

Özkök: TSK’yı yıpratmayın

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de mesajında, "Önümüzdeki yıllarda da irticai ve bölücü unsurlarla mücadele Türk Silahlı Kuvvetlerinin daima öncelikli konuları olmaya devam edecektir" dedi. Özkök, özellikle, son dönemde, TSK’nın ülkenin bölünmez bütünlüğü için verdiği mücadeleye, ’katliam’, ’yargısız infaz’ ve ’toplu mezar’ gibi söylemlerle gölge düşürmeye çalışıldığını belirtti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2005 Cumartesi 13:16:01
Güncelleme :1 Ocak 2005 Cumartesi 13:22:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?