19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sezer'den El Yaver'e PKK uyarısı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ilk resmi ziyareti çerçevesinde Ankara’ya gelen Irak Geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver’den, ülkedeki PKK varlığına son verilmesini istedi.

Irak Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver de, PKK’nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye’ye saldırmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Irak Devlet Başkanı Gazi El Yaver, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından resmi törenle karşılandı.

İki cumhurbaşkanı, ikili ilişkileri ve Irak’ın durumunu değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Irak’ın terör örgütlerine barınak oluşturmamasını ve PKK/KONGRA-GEL’in Irak’taki varlığına bir an önce son verilmesini istedi.

Kerkük’ün statüsü

Cumhurbaşkanı Sezer, farklı grupların birarada yaşadığı Kerkük’ün statüsüne ilişkin olarak da uyarıda bulundu.

Sezer, bu gruplardan birinin kenti sahiplenmeye kalkışmasının, Kerkük’ün ve Irak’ın istikrarını tehlikeye düşüreceğini kaydetti.

Sezer, Irak ile ticaretin daha güvenli yapılması için etkin önlemlerin de en kısa zamanda alınmasını istedi.

Gazi El Yaver de, iki ülke ilişkilerinin iyi komşuluk ve birbirinin içişlerine karışmama prensibine dayalı olması gerektiğinin altını çizerek, Irak’ta terör örgütlerine müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Yaver, Sezer ile görüşmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi.

Camlı Köşk’teki görüşmeye Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Cuburi de katıldı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile de görüşecek olan El Yaver, daha sonra Gül’ün Dışişleri Bakanlığı Konutu’nda vereceği akşam yemeğine katılacak.

Anıtkabir’i ziyaret etti

Gazi El Yaver, Ankara’daki resmi ziyaretine Anıtkabir’i ziyaret ederek başladı.

Anıtkabir’de Atatürk’ün mozalesine çelenk koyan ve saygı duruşunda bulunan El Yaver, daha sonra Anıtkabir özel defterini imzaladı.

Irak Devlet Başkanı El Yaver’in Anıtkabir ziyaretinde, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari veIrak Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Cuburi de hazır bulundu.

El Yaver’e Zebari ve Cuburi eşlik ediyor

Irak’taki yetki devrinden sonra Irak’tan Türkiye’ye yapılan ilk üst düzey ziyarette El Yaver’e, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Ticaret Bakanı Muhammed Mustafa El Cuburi eşlik ediyor.

Heyette, Irak’ın yeni Ankara büyükelçisi olarak agreman talebinde bulunduğu Sabah Cemil Ümran da bulunuyor.

Irak’taki durum

Irak’ta çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde Ankara’ya gelen Gazi El Yaver’den ülkedeki gidişatla ilgili bilgi alınacak.

Görüşmelerin ikili ilişkiler ayağında ise, Irak ile ticaretin daha güvenli yapılabilmesi için alınması gereken önlemler konuşulacak.

Ziyaret iki gün sürecek

İki gün sürecek ziyaret sırasında Ankara öncelikle, ülkedeki gidişatı ilk ağızdan duymak istiyor.

Zira Ankara’ya göre durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Direnişin coğrafyası genişlediği gibi direnişçilerin sayısı da artıyor.

Irak’tan gelen parçalanma sinyallerini hükümet endişeyle izliyor.

Irak’taki son gelişmeler görüşülecek

El Yaver’den son durumla ilgili bilgi alacak olan Ankara’nın bazı telkinlerde bulunması bekleniyor. Bunların başında Irak’ta yönetimin ülkedeki tüm etnik ve dini grupları kapsayıcı olması geliyor.

Yapılacak bir başka telkin de ülkedeki grupların kendi çıkarlarını ön plana çıkarmaları yerine genel bir uzlaşma içinde ve ülke bütünlüğü için harek etmeleri yönünde çalışma yapılması.

Kamyoncular için güvenlik önlemleri istenecek

Irak’ta üçü ölümle biten kaçırılma olaylarının ardından ek güvenlik önlemleri almayı kararlaştıran hükümet, bu önlemlerin hayata geçirilmesi için Iraklı yetkililere beklentilerini aktaracak.

Bu bağlamda özellikle kamyonların geçtiği güzergahta koruma önlemlerinin arttırılması, kamyoncuların dinlenmesi ve yükleme boşaltma için güvenli park alanlarının oluşturulması konusunda gerekli adımların atılması istenecek.

İkinci sınır kapısının açılması, Musul’daki konsolosluğun yeniden faaliyete geçirilmesi ve Irak’ın Ankara’ya büyükelçi ataması ile ilgili talepler de yinelenecek.
ANKARA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 17:34:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?