18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer'den hükümete 2 veto daha

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5229 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5231 sayılı Dernekler Kanunu’nu kısmen veto etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Sezer’in, 5229 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2. maddesi ile 5231 sayılı Dernekler Kanunu’nun 10. ve 21. maddelerini tekrar görüşülmek üzere TBMM Başkanlığı’na iade ettiği bildirildi.


Sezer, siyasi partilere yapılacak yardımları Anayasa’ya aykırı buldu


Ankara - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dernekler Kanunu’nu kısmen iade gerekçesinde, derneklerin siyasi partilere yardım yapabilecekleri ve partilerden yardım alabileceklerine ilişkin 10. maddesinin 1. fıkrası ile yurtdışından maddi yardım alabileceklerine ilişkin 21. maddesinin, Anayasa’daki siyasi partilerin uyacakları esaslarla bağdaşmadığına işaret etti.

Sezer, Dernekler Kanunu’nun iade gerekçesinde, kanunun 10. maddesinin 1. fıkrasında, derneklerin maddi yardım alabilecekleri ve yardımda bulunabilecekleri tüzel kişilikler arasında siyasi partilerin de gösterildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Sezer, kanunun 21. maddesinde ise derneklerin mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak kaydıyla yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alabileceklerinin öngörüldüğünü belirtti.


Siyasi partinin kapatılması nedeni


Bu düzenlemelere göre, derneklerin yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan yardım alabileceğine, siyasal partilere yardım yapabileceklerine değinen Sezer, Anayasa’nın, siyasal partilerin uyacakları esasları düzenleyen 69. maddesinin 10. fıkrasında yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan ve Türk uyrukluğunda olmayan gerçek ve tüzelkişilerden maddi yardım alan siyasi partilerin temelli kapatılacaklarının hüküm altına alındığını kaydetti.

Sezer, Dernekler Kanunu’nun 10. ve 21. maddelerindeki düzenlemelere göre, bir derneğin yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan yardım alıp, bu yardımı siyasal partilere "yardım" adı altında aktarmalarının olanaklı olduğuna dikkati çekti.

Sezer, gerekçesinde, "Böylece, anayasal kurala uygunluğu sağlayacak bir önlem bulunmadığı için yasa ile anayasal yasak dolaylı yoldan aşılmış olmaktadır. Bu nedenle yasanın 10. maddesinin 1. fıkrası ile 21. maddesi, Anayasa’nın 69. maddesinin 10. fıkrasındaki kuralla bağdaşmamaktadır" dedi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2004 Pazartesi 18:25:38
Güncelleme :2 Ağustos 2004 Pazartesi 18:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?