19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sezer’den İncirlik’e onay

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İncirlik Üssü’nün kullanım süresini uzatan Bakanlar Kurulu kararını onayladı.

CNNTürk’ün haberine göre, Sezer’in onayladığı kararname ile, Birleşmiş Milletler kararı kapsamında başta ABD olmak üzere müttefik ülkelerin kullanımına açılan İncirlik üssünde görev süresi, bir yıl daha uzatıldı.

ABD’nin hala BM kararı kapsamında İncirlik’i kullanım izni bulunuyor. Haziran ayında dolacak olan izin Irak’tan personel ve malzeme çıkış amaçlı kullandırılıyor.

Üssün kullanımı tartışma konusuydu

İncirlik üssünün kullanımı bir süre önce ABD ile Türkiye arasında tartışmalara neden olmuştu.

ABD ordusunun internet sitesi İncirlik üssünün operasyonel görevi olduğunu yazmıştı. Site’de üssün görevi ‘güney bölgesi operasyonları ve acil müdahalelere hazır olmak’ olarak ifade edilmişti. İncirlik Üssü’nde ‘savaş sırasında İncirlik halkını savunacak kadar’ silah olduğuda belirtilmişti.

ABD, Irak operasyonu sırasında operasyonel amaçlı kullanamadığı İncirlik üssünü şimdilik lojistik merkez olarak kullanmak istiyor. Türkiye çıkardığı bu kararname ile ABD ordusunun isteğine yanıt verdi.

İncirlik üssünün tarihçesi

Türkiye ile ABD, İncirlik üssünün ortak kullanım anlaşmasını 1954 yılında imzaladı. Ancak üssün inşaatına ABD Mühedislik Grubu, Adana’nın 10 kilometre doğusundaki İncirlik’te 1951 yılında başladı. ABD Hava Kuvvetleri, üssü orta ve ağır bombardıman için kullanılmasını planlamıştı. 21 şubat 1955’te üs, resmi olarak Adana Hava Üssü adını aldı.

28 subat 1955 yılında üssün adi Incirlik Hava Üssü olarak değiştirildi. 1960 yılında Francis Gary Powers’in U-2 uçağıyla Sovyetler üstünde düşürülmesine kadar Incirlik Üssü U-2 uçaklarının kullanıldığı tek üstü.

1990 yılında Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesiyle, ABD, İncirlik üssünü kullandı. Savaştan sonraki dönemde de Kuzey Irak’taki milyonlarca Kürt mülteciye insani yardım amacıyla İncirlik kullanıldı.

11 eylül saldırısının ardından, ekim 2002 tarihinde ABD, Afganistan’a ‘Sonsuz Özgürlük Operasyonu’nu başlattı. İncirlik Afganistan’a yapılan insani yardım, özel harekat görevlerinde ve yakıt ikmali gibi birçok görevde destek noktası olarak kullanıldı.

ABD’nin Afganistan ve Özbekistan’daki üslerin tadilatından sonra İncirlik’in Afganistan operasyonuna sağladığı hava desteği minimum düzeye indi.


CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 18:33:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?