18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer'den jet onay

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni TCK’nın bazı hükümlerini değiştiren ve yeni TCK ile birlikte 10 kanunun yürürlüğünü 1 nisandan 1 hazirana erteleyen kanunu onayladı.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün kabul edilen yasa, Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü tarafından okunarak redakte edildikten sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayı için Çankaya Köşkü’ne yollandı.

Köşke yollanan yasa kısa bir incelemenin ardından Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylandı.

Söz konusu yasaların arasında Ceza Muhakemesi Usulü Yasası, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa ve Kabahatler Yasası ile TCK ve CMK’nın uygulama yasaları da bulunuyor.

Yasaların yürürlük maddelerinin ertelenmesine ilişkin değişiklik önergesi son dakikaya kadar tartışma konusu oldu. Önce 1 haziran, ardından 16 mayıs olarak öngörülen yürürlük tarihi son olarak 1 haziran olarak kesinleştirildi.

Karar Resmi Gazete’de yayımlanacak

Yeni TCK’nın yürürlüğünün ertelenebilmesi için çıkarılacak yasanın önünde bir tek engel kaldı.

Yasanın geceyarısına kadar Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor.

Yasanın erteleneceği ile ilgili açıklamayı Fas’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir basın toplantısı ile duyurdu. Başbakan Erdoğan, ilgili kesimlerin zamanında yeni Türk Ceza Kanunu’na katkı sağlamadığını belirtti. Erdoğan, bu nedenle daha detaylı olarak ele alınması amacıyla, yasanın yürürlük tarihinin 45-60 gün erteleneceğini söyledi.

Sezer de memnun

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gün içinde yaptığı açıklamada, yeni TCK’nın yürülüğünün ertelenmesini kendisinin de istediğini belirterek, ’’iyi oldu sanırım’’ yorumunu yaptı.

Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Rodolphe Adada ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul eden Sezer, bir habercinin Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğünün ertelenmesiyle ilgili görüşünü sorması üzerine, ’’ben de ertelenmesini istiyordum. Sevindirici.. İyi oldu sanırım’’ dedi.

Değişiklikler...


Yasaya göre, işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen ve koşullu salıvermeden yararlanan yabancının durumu, cezasını tamamladıktan sonra derhal İçişleri Bakanlığı’na bildirilecek.
’Takdiri indirim nedenleri’ni düzenleyen 62’inci maddeyi değiştiren hükümle bazı cezalardaki indirim oranının üst sınırı beşte birden altıda bire düşürüldü.
Yeni TCK’da fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı durumunda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis, müebbet hapis cezası yerine 25 yıl hapis cezası verilmesi, diğer cezaların ise beşte birine kadarının indirilmesi öngörülüyordu. Yapılan değişiklikle hala yürürlükte bulunan TCK’daki indirim oranına dönülmüş oldu.
Yasa ile TCK’nın 85’inci maddesinde düzenlenen taksirle ölüm ve yaralamaya neden olma suçunun alt cezası üç yıldan yıldan iki yıla indirildi.
TCK’nın ’kasten yaralama’ başlıklı 86’ıncı maddesinde değişiklik yapıldı. Kasten yaralama suçunun silahla, altsoy ve üstsoya karşı kamu
görevi nedeniyle işlenmesi halinde bir-üç arasında öngörülen cezayı iki-beş yıla kadar çıkaran hüküm ’şikayet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranında artırılır’ şeklinde değiştirildi. Bu durumda kasten yaralama suçunun sözkonusu kişilere karşı işlenmesi durumunda cezaların alt sınırı bir buçuk, üst sınırı ise dört buçuk yıl olacak.
Çocuklar üzerinde bilimsel deney yapılabilmesi, deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaşmak açısından bunların çocuklar üzerinde gerçekleştirilmesinin zorunluluğu koşuluna bağlandı.
Ayrıca, rıza açıklama yeteneğine sahip çocuğun kendi rızasının yanı sıra ana ve babasının veya vasisinin yazılı onayının alınması gerekecek. Deneye izin verecek kurullarda çocuk hastalıkları uzmanı bulunacak.
TCK’nın konut dokunulmazlığının ihlali ile ilgili 116’ıncı maddesinin kapsamına işyerleri de alınırken, bu fiilin şikayete bağlı olması öngörüldü.
TCK’nın ’ihaleye fesat karıştırma’ başlıklı 235’inci maddesinde yer alan ihalelerle ilgili suçları düzenleyen hükümlere ’yapım ihaleleri’ de eklendi.
Yağma, irtikap, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili davalara da ağır ceza mahkemeleri bakacak.

Yasadan çıkarılanlar

Görüşmeler sırasında verilen önergelerle ceza indirimi ve af öngören bazı maddeler teklif metninden çıkartıldı, bir madde de yeniden görüşüldü.
Yasaya dün eklenen suç işleyen yabancıların durumu ile ilgili madde yeniden müzakere edildi. Görüşmeler sonunda değiştirilen madde ile hapis cezasına mahkum yabancının cezasını tamamlamasından sonra sınırdışı edilmesi konusunda İçişleri Bakanlığı’na takdir yetkisi verildi.
Çıkartılan maddeler arasında bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı bilerek satın alan veya kabul eden kişinin altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını öngören madde de yer aldı.
Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin yürütülmesine müsaade eden kişiye, 2-5 yıl hapis cezası öngören hüküm de metinden çıkartıldı.
Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Yasa’da da değişiklik içeren yasa ile diplomasız olarak diş hekimliği mesleğine ilişkin muayene veya müdahale yapanlar, diş hekimleri klinik hizmetleriyle ilgili işyeri açanlara verilen cezaları düşüren maddeler de önergelerin kabul edilmesiyle metinden çıktı.

İLGİLİ YORUMLAR

Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Osman Şirin: "Ertelemenin son derece yararlı olacağını düşünüyorum. Zıtlık oluşturan eksiklikler, konular var... Basınla ilgili düzenlemelerde basına hak verdiğim normlar var, onların da yeniden düzenlenmesi gerekli. Yalnız bir buçuk iki ay yeterli değil, en doğru olanı yeni adli yıla başlanacağı eylüle kadardı’’

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok: ’’Herhalde basının kaygıları karşısında erteleme yoluna başvuruldu. Ertelemenin uzun tutulmaması yargının işlerliği bakımından iyi oldu"


CNN TÜRK / KENTHABER
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 00:35:14
Güncelleme :1 Nisan 2005 Cuma 09:52:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?