23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sezer´den Rice´e ´ılımlı İslam´ tepkisi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a "Türkiye, bir ılımlı İslam modeli olarak görülemez" dedi. Rice ile görüşmesinde ABD’nin Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’ne (GOP) ilişkin görüşlerini dile getiren Cumhurbaşkanı Sezer, "Türkiye demokrasisi, İslam ülkeleri için model" söyleminden duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Türkiye’nin, nüfusunun çoğunluğunun Müslüman bir ülke olduğunu, ancak bir İslam devleti olmadığını vurgulayan Sezer’in, "Türkiye, laik bir devlettir. Eğer Türkiye’nin model olmasından söz ediliyorsa bu bir ılımlı İslam devleti modeli değil, laik devlet modeli olur" dediği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Ankara temaslarında ele alınan önemli gündem maddelerinden biri, Bush yönetiminin Ortadoğu’yu demokratikleştirme iddiası taşıyan genişletilmiş Ortadoğu inisiyatifi oldu. Ancak Rice, GOP konusunda Cumhurbaşkanı Sezer ve hükümetten farklı mesajlar aldı.

’Sıradan demokrasi değil’

Condoleezza Rice, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile önceki gün gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye’ye GOP’da büyük değer verdiklerini belirterek "Türkiye sıradan bir demokrasi değil. Türkiye bir İslam ülkesi. Demokrasiyle İslamın bağdaşabileceğini gösteren değerli bir örnek. Bu konuda sizinle çalışmaya devam etmek istiyoruz" dedi.

Bakan Gül de, Rice’ın bu sözlerini onaylarken "Ben ve hükümetimiz, İslam dünyasında reformun gerekliliğini uzun süredir dile getiriyor, bu konuda somut katkılarda bulunuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer ise Rice ile görüşmesinde, Ortadoğu’ya demokrasinin gelmesinin dışarıdan dayatmayla olamayacağını, iç dinamiklerin önem taşıdığına işaret etti.

Laiklik ilkesi olmadan demokrasinin de gelişemeyeceğinin altını çizen Sezer, "Türkiye demokrasisi, İslam ülkeleri için model" söyleminden duyduğu rahatsızlığı da açık bir dille ifade etti.

Cumhurbaşkanı’nın ABD Dışişleri Bakanı’na "Türkiye, nüfusunun çoğunluğu Müslüman bir ülkedir, ancak bir İslam devleti değildir. Türkiye, laik bir devlettir. Eğer Türkiye’nin model olmasından söz ediliyorsa bu bir ılımlı İslam devleti modeli değil, laik devlet modeli olur" mesajını verdiği öğrenildi.

ABD’li diplomatlar, Dışişleri Bakanı Rice’ın Cumhurbaşkanı Sezer’in görüşlerini not ettiğini belirttiler.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 16:52:07
Güncelleme :9 Şubat 2005 Çarşamba 09:08:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?