18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer'den Tababet Yasası'na veto

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Tababet ve Şuabatı Sanat`atlarının tarzı icrasına İlişkin Yasa`da değişklik yapan yasayı düzenlemede yer alan yan dal asistanlık sınav düzenlemesi nedeniyle veto etti.

 Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi`nden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Sezer`in, ``Tababet ve Şuabatı San`atlarının Tarzı icrasına İlişkin`` yasada değişiklik yapan yasayı veto ederek bir kere daha görüşülmek üzere TBMM`ye iade ettiği bildirildi.

Sezer, yasa ile Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ancak Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği yerine Yan Dal Asistanlık Sınav yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasını Anayasa`ya aykırı buldu.

Sezer, iade gerekçelerinde; ``yürürlükten kaldırılmış bir yasaya dayalı yönetmeliğin yürürlüğe konulduğunu``, bir yönetsel düzenleyici işlem olan yönetmeliğin bir yasama işlemi ile yürürlüğe konulamayacağını bildirdi.

Sezer, ``İncelenen yasa ile yürürlükten kalkmış bir yönetmelik TBMM`nce yeniden yürürlüğe konulmakta; Anayasa`nın 124. Maddesiyle (münhasıran) yürütme organına verilen yönetmelik çıkarma yetkisi yasama organınca kullanılmış olmaktadır`` dedi.

Sezer, yasayla yürütme organına yasanın yürürlükten kaldırılma olanağının tanındığını, bunun yasama yetkisinin devri niteliğinde olduğunu vurguladı. Sezer, söz konusu gerekçelerle düzenlemenin Anayasa`nın erkler ayrımı ilkesiyle 6, 7 124 ve 125`nci maddelerine bağdaşmadığını belirtti.

ANKARA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2004 Perşembe 17:35:16
Güncelleme :17 Haziran 2004 Perşembe 17:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?