18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer’den Talabani’ye kutlama mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Irak Cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Celal Talabani`yi kutladı.

Sezer, kutlama mesajında, "Irak`ın geleceği yönünden önemli bir dönüm noktası oluşturan siyasal geçiş sürecinde, ülkenin ve Irak Ulusu`nun birlik ve bütünlüğünü simgeleyen Cumhurbaşkanlığı görevinde içten başarı dileklerimi sunarım" dedi.

Sezer, geçiş sürecinin yeni Anayasa`nın da hazırlanacağı aşamalarında, Irak`ın nüfusunu oluşturan tüm kesimlerin hak ve hukukunu güvence altına alacak, adil, saydam ve demokratik düzenlemelerin ulusal uzlaşma ortamında gerçekleştirilmesi, Irak`ta olduğu kadar bölgede de kalıcı barış, istikrar ve gönenç bakımından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye`nin dost ve kardeş Irak halkına ve Irak Geçiş Yönetimine sürecin başarısı doğrultusunda katkı ve desteğini sürdürüceğini belirten Sezer, Irak`la her alanda ilişkilerin daha da geliştirileceğini kaydetti.

Gül: ``Talabani Türkiye`ye Çok Önem Veriyor``

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkanlığına seçilen Celal Talabani`nin tecrübeli bir siyasetçi ve Irak`ta Türkiye`ye en çok önem veren kişilerden biri olduğunu söyledi.

Gül, Birleşik Arap Emirlikleri`ndeki (BAE) temasları çerçevesinde bugün Dubai`ye geçti. Gazetecilerin Talabani`nin Irak Devlet Başkanlığına seçilmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, bu seçimin Irak`taki siyasi sürecin işlediğini gösterdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi`nin kısa bir sürede hükümet üyelerini de tespit etmesini umduklarını söyleyen Gül, Talabani`nin Devlet Başkanı, Adil Abdülmehdi ile geçen dönemin geçici Devlet Başkanı Gazi El Yaver`in Devlet Başkanı Yardımcıları olarak seçilmesinin memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Gül, `Talabani tecrübeli bir siyasetçi. Irak`ın bütünlüğüne önem veren birisi. Dolayısıyla tebrik ederim. Umarım kısa sürede hükümet üyeleri de tespit edilecektir. Türkiye elinden gelen destek ve yardımı vermeye devam edecek``dedi.

Gül, Türkiye-Irak ilişkilerinin kısa sürede daha da gelişeceğine inandığını belirterek, ``İki ülke arasındaki ilişkiler vazgeçilmezdir, muhakkak karşılıklı çıkar esasına dayalıdır`` diye konuştu.

Bakan Gül, ilişkilerin bundan sonra en iyi şekilde gelişeceğine inandığını belirterek, Talabani`nin de buna önem verdiğinin bilindiğini, zira daha önceki ziyaretleri sırasında bunu konuştuklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, Irak`ta ilk kez bir Kürdün devlet başkanı seçildiğini hatırlatarak, Talabani`nin Devlet Başkanlığı döneminde Kürtler için bazı imtiyazlar sağlama gayreti içinde olup olmayacağının sorulması üzerine, Gül ``Herkes önce Iraklı. Herkesin Iraklı bilinci eminim daha da güçlenecektir. Iraklı bilinci güçlenecek ve ülke bütünlüğü eminim daha da sağlamlaşacaktır. Bu da başta Talabani olmak üzere, eminim herkesin birinci görevi olacaktır. Devlet başkanının birinci görevi muhakkak ülkesinin birlik ve bütünlüğünü korumak yönünde olacaktır. Şu da bir gerçektir ki, Türkiye`ye Irak`ta en çok önem veren politikacılardan biri de Talabani`dir. Bu, bizler tarafından da, herkes tarafından da çok iyi bilinmekte``dedi.

Erdoğan: ``Talabani`nin Başkan Seçilmesini Bekliyorduk``

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Celal Talabani`nin Irak Devlet Başkanı seçilmesini ``beklediklerini`` ifade ederek, ``Gecikmeli de olsa bu beklenen karar verilmiş oldu`` dedi.

Erdoğan, Anadolu Ajansı`nın kuruluşunun 85. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, Irak`ta ilk önce Meclis Başkanı`nın seçiminin gerçekleştiğini hatırlatarak, şu anda Irak başbakanının belirlenmesini beklediklerini kaydetti.

Erdoğan, ``Bununla birlikte Irak`ta geçici yönetim artık görevine başlamış olacak. Temennimiz odur ki özellikle Irak`ta anayasanın hazırlık çalışmaları tüm Irak halkını kapsayacak şekilde, bir çok endişeleri ortadan kaldıracak şekilde olsun`` diye konuştu.

Erdoğan, demokratik sürece geçiş açısından halkın Irak yönetimine katılımının üst düzeyde gerçekleşeceği bir seçimin hemen hemen bir seneyi bulacağını belirterek, ``Bunun gerçekleşmesi ve dünya milletleri arasında toprak bütünlüğüne kavuşmuş, etnik unsurların birbiri üzerinde herhangi bir egemenlik sağlamadığı bir Irak, bunun yanında dini unsurların birbiri üzerinde egemenlik sağlamadığı bir Irak, tüm yeraltı, yerüstü zenginliklerinin Irak halkına ait olduğu bir Irak, bunun yanında Kerkük`ün tüm Irak halkına ait özel bir statüye kavuştuğu bir Irak, şüphesiz beklenen bir neticedir. Bu neticeyi de en kısa zamanda görme arzusuyla yeni yönetime başarılar diliyoruz`` diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2005 Perşembe 00:46:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?