18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sezer’in veto ettiği yasa TBMM’den geçti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 14 maddesini veto ettiği 5197 sayılı İl Özel İdaresi Yasası, sadece 3 maddesinde yapılan değişikliğin ardından TBMM Genel Kurulu’nda bir kez daha kabul edildi.

İl Özel İdaresi Yasası, 24 Haziran 2004’te TBMM’de kabul edilerek yasalaşmış, ancak Cumhurbaşkanı Sezer 10 Temmuz’da yasanın 3, 6, 7, 10, 11, 13, 15, 18, 25, 35, 45, 47, 52 ve Geçici 1’nci maddelerini veto etmişti. Yasının kabul edilen son halinde ise sadece 3, 6 ve 10’ncu maddelerinde değişiklik yapıldı. Oylamaya katılan 272 milletvekilinden 207’siyle yasa kabul edilirken 65 milletvekili ret oyu kullandı.

YOLSUZLUĞA ÇANAK TUTAN MİLLETVEKİLLERİ

Sezer’in veto gerekçelerine uyulmamasını eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Artık il özel idareleri de şirket kuracak. Tabii olabilir, Hakkari’ye özel sektör gitmeyebilir buralarda şirket kurulabilir. Ama dünyanın neresinde örneği görülmüş ki kamu kaynağı ile kurulan bir şirketin yüzde 100 denetim dışına çıkarılması. Yolsuzluklara çanak tutan bir parlamento olabilir mi? Şirketlerin dış denetiminin Sayıştay tarafından yapılması için verdiğim önergeye evet demeyen arkadaşların yolsuzluklara çanak tuttuğunu kişisel olarak düşünüyorum" diye konuştu. Ancak oylama sonucunda Kılıçdaroğlu’nun önergesi reddedildi.

İLERİDE KAOS YARATIR

Bayburt bağımsız Milletvekili Ülkü Gökalp Güney da yasaya karşı çıkarken, üstü kapalı olarak Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’i eleştirdi. Güney, "Bu kanun yanlış yerde hazırlandı. Bu kanunun nerede hazırlandığını hepimiz biliyoruz. Başbakanlık’ta hazırlandığını biliyoruz, ama uzmanlık alanı gerektiren yerlerde şöyle veya böyle yanlışlara düşülmüştür. Bu kanun uygulanamaz, ileride bir kaosu önümüze getirecek" dedi.

VETO, EĞİTİM YETKİSİNDE GERİ ADIM ATTIRDI

Cumhurbaşkanı Sezer’in eleştirileri doğrultusunda yasanın, il özel idarelerinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 6’ncı maddesinde değişiklik yapıldı. Maddenin girişinde yer alan, "İl Özel idaresi; kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar, gerekli kararları alır, uygular ve denetler" genel tanımı çıkartılırken, bu hizmetlerin sayıldığı bölümde yer alan "eğitim" ibaresi de yeni maddeye eklenmedi. Maddenin son haliyle, il özel idareleri "mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla, sağlık, tarım, sanayi ve ticaret, ilin çevre düzeni planı, bayındırlık ve iskan, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, sosyal hizmet ve yardımlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları, ilk öğretim ve orta öğretim kurumlarına arsa temini, bina yapımı, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetleri il sınırları içinde, imar, yol, su kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, kültür, turizm, gençlik ve spor, orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırları dışında yapmakla görevli ve yetkili" olacak.


ANKARA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 00:20:34
Güncelleme :23 Şubat 2005 Çarşamba 18:38:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?