27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

SGK'dan diş hastalarına müjde!

SSK ve Bağ-Kur'lu da diş için özele gidecek
SGK, memurlar için uygulanan, serbest diş hekimlerine tedavi olma imkanını bütün sigortalılara yaygınlaştırıyor. Bu kapsamda hastalardan dolgu ve parlatma gibi koruyucu tedavilerde düşük katılım payı alınacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) diş hastalarını rahatlatacak bir adım atmaya hazırlanıyor. SGK, serbest diş hekimlerine tedavi olma imkanını bütün sigortalılara yaygınlaştırılıyor.

SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlılar ilaçta olduğu gibi diş tedavisinde 14 bin serbest diş hekiminde ücretsiz tedavi olabilecek. Sevkle özel diş hekiminden ücretsiz tedavi hizmeti alma uygulaması 4 aydır memurlar için uygulanıyor. Memurlara tanınan özel diş hekiminde tedavi olma imkanı Bağ-Kur ve SSK mensuplarına yaygınlaşacak. Meclis'teki dişhekimi milletvekilleriyle görüşme yapan SGK yönetimi son aşamaya geldi. Buna göre hastalardan dolgu, parlatma ve diş taşı temizleme gibi koruyucu tedavilerde düşük katılım payı alınacak. Protez ve köprü gibi hizmetlerde vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacak. Kamudaki diş merkezlerinin yoğunluğunu azaltması beklenen reformun maliyeti ise SGK yönetimini en çok düşündüren nokta.

TEDAVİLERİ DEVLET KARŞILIYOR

Ekim ayında kamuda çalışanlar için başlayan uygulamaya göre devletin ağız ve diş sağlığı merkezlerindeki dişhekimleri, '90 günde tedavi yapılamayacağı' gerekçesiyle serbest çalışan diş hekimlerine hasta gönderiyor. Devlet ve üniversite hastanelerinden sevk kağıdıyla dışarıdaki özel muayenehaneye giden hastaların ağız ve diş hastalıklarının tedavilerini devlet karşılıyor. Hastalar kamuda olduğu gibi yüzde 20 katkı payı ödüyor. Yaklaşık 4 aydır memurların serbest dişhekimlerinden hizmet almasının ardından sevklerin arttığı belirtiliyor. Özellikle üniversite hastanelerinden sevkler daha fazla yapılıyor.


Yeterli hizmet alınmıyor

Tüm sigortalıların kendilerinden hizmet alacak olması serbest dişhekimlerini sevindirdi. Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, Türkiye'de ağız diş sağlığı hizmetlerine ihtiyacının çok büyük olduğunu söyledi. Serbest diş hekimi sayısının kamuda çalışanların 3 katı olduğunu belirten Akkaya, “Ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaş özel sağlık kuruluşlarından yararlanamıyor. Kamunun ağız diş sağlığı hizmeti verdiği kurum ve kuruluşlardan da yoğunluğun yüksek olması nedeniyle yeterli hizmet alamıyorlar” dedi.


Ayda 18 milyon dolgu

Resmi verilere göre ağız ve diş sağlığına özen gösterilmemesi sebebiyle yılda 18 milyon diş dolgusu yapılıyor. Dişlerdeki protez sayısı da sürekli artış gösteriyor. Diş dolgularının 3 milyondan fazlası kamuya ait sağlık merkezlerinde, 15 milyonu özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştiriliyor. Ağız ve diş sağlığına özen göstermeyenlerin devlete yıllık faturası 540 milyon Türk Lirası. Dolgu yapılması gerekin diş sayısı yaklaşık 230 milyon. Toplumun yüzde 30'unda diş fırçalama alışkanlığının bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, tedavinin önünün açılmasıyla devletin harcamalarının daha da artacağına dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2009 Pazar 07:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?