20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Shrek 2', tüm hasılat rekorlarını altüst etti

İlk bölümü Oscar kazanan, iki bölümü de Cannes Film Festivali büyük ödülü Altın Palmiye adayı olan "Shrek 2", 125 milyon dolarlık hasılatıyla "Yüzüklerin Efendisi:Kralın Dönüşü"nü geride bırakarak 5 günde en çok hasılat elde eden film rekorunun yeni sahibi oldu.

Dünya galası Cannes Film Festivali sırasında gerçekleştirilen "Shrek 2", Kuzey Amerika sinemalarında olağanüstü bir açılış yaparak en iyimser tahminleri bile geride bıraktı ve beş günde 125.3 dolar gişe hasılatıyla rekor kırdı. ABD ve Kanada sinemalarında geçtiğimiz çarşamba günü gösterime giren 70 milyon dolar bütçeli "Shrek 2", böylece beş günlük hasılatlar arasında "The Lord of the Rings: The Return of the King"in geçtiğimiz Aralık ayında 124.1 milyon dolarla sahip olduğu rekoru da eline geçirdi.

Yeni filmlerin geleneksel açılış günü olan cuma günü baz alındığında "Shrek 2"nin cuma, cumartesi ve pazar günleri elde ettiği 104.3 milyon dolarlık hasılatın, 2002 yılında gösterime giren ve 114.8 milyon dolar hasılat toplayan "Spider-Man"den bu yana en iyi hafta sonu açılışı olduğu görüldü. "Shrek 2"nin ulaştığı bir başka başarı da bugüne kadar gösterime girmiş tüm çizgi filmler arasında hasılat rekorunu açık arayla ele geçirmesi oldu. Çizgi filmler arasında bugüne kadar ki en iyi açılış rakamı 70 milyon dolar ile "Finding Nemo"ya aitti. "Shrek 2"nin 104.3 milyon dolarlık hafta sonu açılış hasılatı ayrıca bu yıl gösterime giren filmler arasında en yüksek rakam oldu. 2001 yılı Mayıs ayında gösterime giren birinci "Shrek", hafta sonunda 42.4 milyon dolar hasılatla açılış yapmış, Kuzey Amerika çapında topladığı hasılat 267.7 milyon dolara ulaşmıştı. "Shrek 2" Türkiye sinemalarında 27 Ağustos’ta gösterime girecek. Filmin ilkinde olduğu gibi bu bölümün de Türkçe seslendirmesi kadrosunda Mehmet Ali Erbil ve Okan Bayülgen baş rolleri üstleniyor.

Filmin Kuzey Amerika dağıtımını gerçekleştiren DreamWorks’ün yetkilisi Jim Tharp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "80’li yılların ortasında sadece üç gün içinde böyle bir hasılata ulaşılabileceğini hiç kimse hayal bile edemezdi. Bu devam filmini yaparken öncelikli amacımız, ’Finding Nemo’da bulunan çizgi film hasılat rekorunu geride bırakmaktı. Ancak istediğimizin çok ötesine ulaştık" dedi.

Kuzey Amerika çapında düzenlenen izleyici eğilim anketlere değinen Jim Tharp, şöyle devam etti: "Anket sonuçlarına göre ’Shrek 2’yi izleyenlerin yüzde 80’inin bu filmi bir başka arkadaşına tavsiye etme eğiliminde olduğu; yüzde 70’inin de tekrar görmeyi istediği ortaya çıktı. Çarşamba günü gösterime giren filmlerin hafta sonu rakamlarında azalma eğilimi vardır. Ancak ağızdan ağıza dolaşan yorumların-değerlendirmelerin çok olumlu olması sonucunda, hafta sonundaki rakamlarda da patlama yaşandı."

"Shrek 2"nin ulaştığı büyük başarı sonrasında üçüncüsünün yapılıp yapılmayacağı sorusunu ise, DreamWorks Animasyon Bölümü Başkanı Ann Daly, şöyle yanıtladı: "O konuya temkinli yaklaşıyorduk. Ancak şu andan itibaren ’Shrek 3’ üzerinde düşünmeye başladığımızı söyleyebilirim."

2001 yılının Oscar ödüllü olay filmi "Shrek"in devamında Shrek, Prenses Fiona ve Eşek, bataklıklar dünyasından çıkıp bambaşka ülkelerde yepyeni maceralara yelken açacaklar. Birinci filmde Prenses Fiona’yı kurtarmak için, Lord Farquaad ve ateş saçan ejderhaya karşı mücadele veren Shrek, finalde güzel prensesle evlenerek mutluluğa ulaşmıştı. Ürkütücü görünümlü ama iyi yürekli kahramanı "Shrek 2"de çok daha büyük bir engel bekliyor: Sevgili eşinin vatanı olan Uzak Ülke’ye giderek kayınpederi ve kayınvalidesiyle tanışmak...
Shrek ile Fiona balayından dönmüştür. Fiona’nın ailesinden gelen bir davet mektubuyla karşılaşırlar. Fiona’nın kral babasıyla kraliçe annesi, yeni evli çifti Uzak Ülke’ye davet etmektedir. Bunun üzerine yanlarına Eşek’i de alarak yola çıkarlar. Prensesin geri dönüşünü kutlamak için Uzak Ülke’nin vatandaşları sokaklara dökülmüştür. Kral ve Kraliçe de sevgili kızlarının ve hiç tanımadıkları damatlarının (yeni Prens) dönüşünü heyecanla beklemektedir. Ancak her ikisi de yeni damatlarının dış görünümüne hazırlıklı değildir. Üstelik sevgili kızları da çok değişmiştir. Shrek ile Fiona’nın bilmediği bazı gerçekler vardır. Bu sürpriz evlilikle birlikte Fiona’nın kral babasının geleceğe yönelik planları suya düşmüştür. Bunun üzerine o ana kadar ki bütün gelişmeleri tersine çevirebilmek için Fiona’nın Peri Vaftiz Annesinden, Yakışıklı Prensten ve ünlü canavar avcısı Çizmeli Kedi’den yardım ister.

Bu arada, "Shrek 2"nin seslendirme kadrosunda birbirinden ünlü isimler mikrofon arkasına geçti. Birinci filmde olduğu gibi Shrek’i Mike Myers; Eşek’i Eddie Murphy; Prenses Fiona’yı Cameron Diaz seslendirdi. Diğer karakterlere ses veren oyuncular ise şöyle sıralanıyor: Julie Andrews (Kraliçe Lillian), John Cleese (Kral Harold), Antonio Banderas (Çizmeli Kedi), Rupert Everett (Yakışıklı Prens), Jennifer Saunders (Fiona’nın Peri Vaftiz Annesi)

"Shrek 2"de ayrıca, baş kahraman Shrek ile Fiona’nın hayatına, eşeğin dışında bir tane daha "can sıkıcı - konuşan hayvan" girer. Eşeğin hiç beklemediği anda ortaya çıkan bu davetsiz rakip, "Çizmeli Kedi" adıyla tanınan çok popüler bir karakterdir. Son derece zeki ve korkusuz bir yaratık avcısı şeklinde tanımlanan Çizmeli Kedi’nin bu özelliklerinin onu Shrek’in bir numaralı düşmanı haline getirmesi kaçınılmazdır. Ancak kaderin ağlarını farklı bir biçimde örmesi sonucunda Shrek ve Eşek ile güçbirliği yapmaya karar verir.

Kuzey Amerika Sinemaları’nda 21-23 Mayıs tarihleri arasında ilk beş filmin hasılat rakamları şöyle:

Film ismi Dağıtımcı Hafta sonu hasılatı Toplam hasılat
1. "Shrek 2" DreamWorks 104,300,000 dolar 125,300,000 dolar
2. "Troy" WB 23,800,000 dolar 85,835,000 dolar
3. "Van Helsing" Universal 10,100,000 dolar 100,150,000 dolar
4. "Mean Girls" Paramount 6,900,000 dolar 64,699,000 dolar
5. "Man on Fire" Fox 3,500,000 dolar 69,281,002 dolar

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2004 Pazartesi 12:43:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?