18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sıfırcı nesil mi yetişiyor....

Liselerin ardından ilköğretim okulları da ’sıfır puan’ şoku yaşıyor. Lise öğrencilerinin ve mezunlarının girdiği Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) 32 bin öğrenci ’sıfır’ çekerken, ilköğretim öğrencilerinin girdiği Liselere Giriş Sınavı’nda da (LGS) 64 bin öğrenci sıfır puan aldı. Böylelikle LGS’ye giren öğrenci sayısı ÖSS’ye girenlerin üçte biri olmasına rağmen 10 öğrenciden biri ’sıfır’ çekmiş oldu.


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in açıkladığı LGS sonuçlarına göre, Matematik - Fen (MF), Türkçe - Matematik (TM) ağırlık standart puan olmak üzere iki puan türünde de birinciliği Galiye Aylin Tolunay elde etti. Tolunay’ın da geçen hafta açıklanan Özel Okullar Sınavı’nda ikinci olan Orhan Erboğa’nın okulu Şanlıurfa Özel Çağlayan İlköğretim Okulu’ndan olması dikkati çekti.
Sınavda her iki puan türünde de ikinciliği Manisa Özel Körfez İlköğretim Okulu’ndan Muhammet Ayhan, İstanbul Özel Bilfen İlköğretim Okulu’ndan Kerim Kibaroğlu, İzmir Emlak Bankası Gazikent İlköğretim Okulu’ndan Nazım Şahin paylaştı. Üçüncülüğü ise MF puan türünde Bursa Özel İnal Ertekin İlköğretim Okulu’ndan Ezgi İşler ve Tekirdağ 50. Yıl İlköğretim Okulu’ndan Hakan Cem Yılmaz elde etti. TM puan türünde ise Bursa Özel İnal Ertekin İlköğretim Okulu’ndan Gökçe Yüzgen üçüncü oldu.

Çelik’in verdiği bilgiye göre, sınava 634 bin 787 öğrenci girdi. 127 bin 375 aday Anadolu, fen, sosyal bilimler liseleri ile çeşitli ortaöğretim kurumlarına yerleştirildi. 13 bin 581 aday da Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek liselerinin bazı bölümleri için mülakat sınavına girmeye hak kazandı. Yapılacak mülakat sonrasında, bu adayların üçte biri söz konusu okullara kesin kayıt hakkı elde edecek.


Ankara ve kız öğrencilerin başarısı

Matematik - Fen Ağırlıklı Standart Puan ortalamalarına göre, sınavda en başarılı iller, sırasıyla Ankara, Çanakkale ve Edirne oldu. Türkçe - Matematik Ağırlıklı Standart Puan ortalamalarına göre de en başarılı il yine Ankara oldu. İkinci sırayı Edirne, üçüncü sırayı Kırklareli elde etti. Hakkari en kötü üçüncü il olurken en başarısız il Ardahan oldu.

Sınavda kız öğrenciler daha başarılı oldu. Sınava giren 309 bin 507 kız öğrenciden yüzde 29.19’u, 325 bin 280 erkek öğrencinin yüzde 27.92’si bir ortaöğretim kurumuna yerleşti.
Sınava katılan 64 bin 598 öğrencinin puanı 0.5’in altında olduğundan değerlendirmeye alınmadı ve ’sıfır puan’ kabul edildi. Geçen yıl bu durumdaki adayların sayısı 40 bin 586 iken, bu yıl bu rakam yüzde 59.1 artmış oldu.

ÇELİK’TEN SAVUNMA

Milli Eğitim Bakanı Çelik, ÖSS’den sonra ’sıfır puan’ tartışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Düşük başarıya sahip olan öğrenciler, sadece bizim ülkemizde mevcut değildir. Bu sınav sistemini, gerek ÖSS’yi gerek LGS’yi dünyanın hangi ülkesinde uygularsanız, buna ABD ve batı ülkeleri de dahildir, benzer sonuçlar almanız mümkündür. Buralarda liseyi bitirme düzeyine gelmiş ama henüz okuma yazmayı sökememiş insanların varlığı da bir gerçek. Ancak tamamen bardağın boş tarafını görerek, kendi kendimizi adeta küçük görmeye ve felaket tellallığı yapmaya, moral bozmaya kesinlikle gerek yoktur. Ama bunları görmezlikten gelemeyiz. Sıfır almanın veya puanı değerlendirmeye değer bulunmamış olmanın kesinlikle üzerinde durulması, gerekli analizlerin yapılması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Sonuçlarla ilgilenmekten ziyade, biz bütün kurumlar olarak sebeplerle ilgilenmeliyiz. Sebepleri ortadan kaldırmak, hepimizin görevidir."


ankara
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2004 Çarşamba 17:45:39
Güncelleme :28 Temmuz 2004 Çarşamba 17:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?