20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Sigara bırakma 'sağlıktan' değil

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç, akciğer kanserlerinin yüzde 95’inin sigaraya bağlı olmasına karşın, bırakma nedenlerinde hastalıkların ikinci planda kaldığını söyledi.

Doç. Dr. Kılınç, "Kadınlar cilt kırışıklığına, erkekler ise cinsel güç kaybına neden olduğu için sigarayı bırakmayı istiyor. Hastalık ya da ölüm korkusundan değil" dedi.

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İzmir İl Tütün Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç, Türkiye’de 23 milyon sigara içicisi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kılınç, yapılan bir araştırmada emniyet mensuplarının yüzde 55’i, sağlık çalışanlarının yüzde 54’ü, erkek öğretmenlerin yüzde 48’i ve kadın öğretmenlerin yüzde 32’sinin sigara içtiğinin ortaya çıktığını belirtti. Her yıl ülkemizde 100 bin insanın sigaraya kurban gittiğini belirten Doç. Dr. Kılınç, "Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki yirmi yılda bu sayı 250 bine çıkacak" dedi. Özelikle akciğer kanserlerinin yüzde 95’inin sigaraya bağlı olmasına karşın, bırakma nedenlerinde hastalıkların ikinci planda kaldığını belirten Doç. Dr. Kılınç, şunları söyledi:

Hastalık korkutmuyor

"Sigara içilmesi pek çok organa zarar veriyor. Akciğerler için kanser, KOAH riski çok yüksek. Sigara kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor. Ağız-boğaz; tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, üst solunum yolları enfeksiyonu, mide kanseri, mide ülseri, kısırlık, çocuk düşürme, sağlıksız bebek doğurmak, cinsel güç kaybı sigaranın zararları arasında yer alıyor. Ama bunlar bile insanları korkutmuyor. Kadınlar sigarayı bırakma nedeni olarak ciltlerinin kırışma, erkekler de cinsel güç kaybı riskini gösteriyor. Yani bu riskleri göze alamayıp sigaradan vazgeçmek istediklerini söylüyorlar."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 12:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?