23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sigara içmek artık ’el yakacak’


Sigarayla ilgili sınırlamaların ve sigara satışına konan vergilerin artırılmasını öngören uluslararası anlaşma bugün yürürlüğe girdi.

Kamu sağlığıyla ilgili bu ilk uluslararası anlaşmanın kabul edilmesi için kampanya yürüten Dünya Sağlık Örgütü, anlaşmayı şu ana kadar 57 ülkenin onayladığını açıkladı. Bu ülkeler arasında, Amerika dışındaki bir çok sanayileşmiş ülke de yer alıyor.

Anlaşmayı onaylayan ülkelerin üç ila beş yıl içinde sigara karşıtı önlemleri uygulamaya sokması gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, aralarında Amerika’nın da bulunduğu diğer 110 ülkenin de anlaşmayı parafe ettiğini ancak bu ülkelerin yasama organlarının henüz anlaşmayı resmen onaylamadığını duyurdu.

Sigara nedeniyle her yıl beş milyon kişinin öldüğünü belirten Dünya Sağlık Örgütü, yönetimlerin sigara alışkanlığına karşı daha sert önlemler almaması durumunda bu rakamın 15 yıl içinde iki katına çıkacağını söylüyor. Örgüt, sigara kurbanlarının büyük kısmının gelişmekte olan ülke vatandaşları olduğunun da altını çiziyor.

Anlaşmayı onaylayan ülkeler arasında Hindistan, Japonya, Pakistan, Tayland ve Türkiye gibi dünyanın en büyük tütün üreticileri bulunuyor.

VOA TÜRÇE
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 00:20:06
Güncelleme :28 Şubat 2005 Pazartesi 00:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?