19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sigaraya ikinci zam yolda

Philip Morris, Maliye’nin baskısına dayanamayıp sonunda sigaraya % 5.5 ila 7.7 zam yaptı. Ancak bu rakam Maliye’yi tatmin etmedi. IMF’ye sigara zammından 750 milyon dolarlık kaynak sözü veren Maliye, bu hedefe ulaşmak için % 12’lik zamda ısrarlı. Yani sigaraya ikinci zam kapıda


ÖZEL Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) yapılan artışın ardından başlayan sigaraya zam tartışması yeni bir boyut kazandı. Pazar payının düşeceği endişesiyle ürettiği sigaralara zam yapmamak için bir hafta direnen Marlboro’nun üreticisi Philip Morris, dün baskılara dayanamayarak yüzde 5.5 ila 7.7 zam yapmıştı. Ancak sigaradan aldığı yüzde 55.3’lük ÖTV’nin yanı sıra bir de yüzde 12 oranında maktu ÖTV koyan Maliye Bakanlığı, Philip Morris’in bu zammından pek tatmin olmadı. Maliye Bakanlığı zammın ille de yüzde 12 olması noktasında diretiyor. Bunun nedeni ise IMF yönetimine verilen sözler.

  • IMF’YE SÖZ VERİLDİ

    ÇÜNKÜ halen 7’nci gözden geçirme görüşmelerini sürdüren hükümet, IMF’ye, sigaraya yapılacak yüzde 12 zamla bütçeye 750 milyon dolarlık ek kaynak aktarılacağı sözünü verdi. Ancak pazar kaybından çekinen Philip Morris’in zammı ortalama yüzde 6’da tutması, Maliye’yi de harekete geçirdi. Maliye başta TEKEL olmak üzere diğer sigara üreticisi firmalara yüzde 12 zam yapması için baskı uygulamaya başladı. Hatta Maliye, dün Philip Morris’in zammının ardından aynı oranda zam yapmak için harekete geçen diğer üreticileri de frenlendi.

  • YÜZDE 12’LİK ZAM ZORUNLU

    DÜN üst düzey bir Maliye bürokratının yaptığı açıklamalar da bu baskının göstergesi oldu. Üst düzey Maliye yetkilisi, ‘Gelişmeleri izliyoruz. Bütçedeki ek kaynak ihtiyacına göre vergi artışı yapıldı. Buna göre bir gelir hesaplandı. Söz konusu gelirin tutturulabilmesi için de, sigara fiyatlarında yüzde 12’lik bir artış zorunlu. Duruma göre, gereğini yaparız’ dedi. Bu açıklamalar sigaraya ikinci bir zammın da habercisi olurken, yaşanan zam savaşının da Maliye, TEKEL, BAT, JTI ve Philip Morris arasında kızışarak süreceğinin göstergesi oldu.


    UNAKITAN’DAN TEKEL’E ZAMANSIZ ZiYARET


  • PHILIP Morris’in Maliye’yi tatmin etmeyen ortalama yüzde 6’lık zammından sonra gözlerin çevrildiği TEKEL, JTI ve BAT de aynı oranda zam yapmak için harekete geçti. Hatta JTI yeni fiyat listesini içeren ilanlar için gazetelere rezervasyon bile yaptırdı. Ancak firma akşam saatlerinde bilinmeyen bir nedenle bu ilanlarını geri çekti. Dün ilginç bir gelişme ise TEKEL cephesinde yaşandı. Rekabet Kurumu’nun önceki gün başlayan ve dün sona eren toplantısının kapanış oturumu için İstanbul’a gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TEKEL Genel Müdürlüğü’ne sürpriz bir ziyaret yaptı.

  • TEKEL yöneticileri ziyaretin sigara zammıyla ilgili olmadığını söylese de Unakıtan’ın yüzde 12’lik zam konusundaki kararlılığını ifade ettiği belirtiliyor. Hafta içinde Maliye Bakanlığı bürokratları da sigara üreticileriyle yaptıkları toplantılarda IMF’ye verilen taahhütler kapsamında bu zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etmişlerdi. Ancak Philip Morris pazar kaybı endişesiyle zamma yanaşmamıştı. Bunun üzerine TEKEL, JTI ve BAT da zammın birlikte uygulamaya konulmasından yana tavır koymuştu. Ardından Philip Morris de baskılara dayanamayıp ortalama yüzde 6 zam yapmıştı.


    ÖTV DOGALGAZDA DA ARTABiLiR


  • SİGARA ve akaryakıt zammından gelecek olan 2 katrilyonluk kaynak konusunda IMF ile uzlaşan hükümet, belirsizliğini koruyan tek konu olan doğalgaz konusunda da zamma istekli çıktı. Doğalgaz zammına sıcak bakmayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in, Maliye’ye ‘İstiyorsanız siz vergileri artırın’ dediğine ilişkin haberler sonrası, bu konuda da değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi. Bir ekonomi bürokratı, doğalgazda verginin artırılıp artırılmayacağı sorusuna, ‘Her şey olabilir’ karşılığını verdi. Ekonomi yönetiminin, zorunluluk durumunda doğalgazda ÖTV artışına gidebileceği belirtiliyor.

  • STAR GAZETESİ
    Yayın Tarihi : 6 Mart 2004 Cumartesi 03:28:19


    Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?