23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Şii lider: Amerika Irak’ta istenmiyor

En büyük Şii siyasi grubunun lideri ve seçimlerin favorilerinden Abdülaziz el Hakim, Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilme konusunda bir takvim vermesi çağrısı yaptı.

Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri el Hakim, Amerikan güçlerinin Irak’ta istenmediğini vurgulayarak, yeni hükümetin çekilme konusunda bir takvim belirlemesi gerektiğini belirtti.

Şiilerin büyük çoğunluğu bu seçimleri, yabancı askerlerin çekilmesini müzakere edebilecek meşru bir hükümetin kurulması için bir şans olarak görüyor.

Şiilerin en etkili ruhani lideri Ayetullah Ali el Sistani de, bu konuya verdikleri önemi, seçimlerde oy kulanmanın, herkesin dini görevi olduğu sözleriyle duyurmuştu.

Annan: "Sünnilerin katılımı sağlansın"

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak hükümetine çabalarını, seçimlere Sünnilerin de katılımını sağlayacak yönde arttırması çağrısında bulundu.

Seçimle ilgili teknik hazırlıkların yeterli ve adil olduğunu belirten Annan, Birleşmiş Milletler’in Irak halkının oylarını diledikleri şekilde kullanabileceklerini umut ettiğini söyledi.

Irak’ta zorlu seçimlerin yapılmasına iki haftadan az bir süre kaldı.

Annan, Iraklıların büyük çoğunluğunun demokratik haklarını kullanmaya arzulu olduklarına dikkat çekerken, seçim koşullarının ideal olmaktan uzak olduğunun da altını çiziyor.

Mauritius’ta küçük devletlerin kalkınmaları konusunun ele alındığı toplantıda konuşan Annan, Irak seçimleri konusunda şu görüşleri dile getirdi:

’’Eğer, Irak’ta siyasi geçiş sürecine olumlu katkıda bulunacaksa, seçimlerin mümkün olduğunca geniş katılımlı olması gerektiğini her platformda açıkça ifade ettim. Irak toplumunun Arap milliyetçisi kesimlerine, özellikle Sünni Araplara ulaşılması bu aşamada çok hayati. Irak hükümetini, çabalarını bu yönde yoğunlaştırmaya teşvik ediyorum.’’

Annan, seçmenleri caydırmaya dönük üzücü şiddet eylemlerini sürdürme yönündeki girişimlerin devam edeceğinini çok açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak Annan, ülkenin hem içinde hem de dışında yapılan çalışmalarının Irak’taki koşulların gelişmesine yol açabileceğini söyledi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2005 Cumartesi 21:52:41
Güncelleme :15 Ocak 2005 Cumartesi 21:54:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?