25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Silah duayeninden ilginç iddia

HABERTÜRK geçtiğimiz yıl gündeme getirdiği ‘Mehmetçik-1’ adı verilen tüfeğin yabancı bir silahın kopyası olduğu tartışması yeniden açıldı. Sarsılmaz Firması’nın Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, MKEK’nın ürettiği silahla ilgili iddialarını tekrarladı ve kurumu eleştirdi.

SARSILMAZ Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)’nun ürettiği “Mehmetçik-1” adlı piyade tüfeğinin özgün bir tasarım olmadığını, yabancı bir piyade tüfeğinin üzerine Mehmetçik-1 yazılmasından öteye gitmediğini açıkladı. Tartışma yaratan Ali ş’ in bu id di - ala rı nı geç ti ği miz yıl HA BER - TÜRK gün de me getirmişti.

PROJELER ASKIYA ALINMIŞTI

HABERTÜRK savunma uzmanlarının, MKEK tarafından 3 yıl önce üretilen Mehmetçik-1’in Alman Heckler&Koch firması tarafından üretilen HK- 416’nın lisansı alınarak, Türkiye’de üretilen bir modeli olduğu iddialarına yer vermişti. Ayrıca MKEK’nın “yerli yapım” olarak tanıtılması eleştirilerini de aktarmıştı.

MKEK söz konusu dönemde, HABERTÜRK’ün sorularını yanıtsız bırakmış ancak Mehmetçik-1 ve HK-416 adını verdiği projeleri askıya almıştı. MKEK geçtiğimiz günlerde ise, modern yerli piyade tüfeği adı altında 3 adet prototipini ürettiği silahı kamuoyuna tanıttı. Henüz adı konulmayan ve resmi anlamda tanıtımı yapılmayan silahın tek bir modelin kopyası olmaktan çok, halen TSK’da kullanılan G-3, HK- 33 ve HK-416’ların karışımı olduğu görülüyor.

Yeni namlu ve el kundağı HK-33’e, kabzası ve üst kızağı HK 416’ya, ateşleme sistemi ise G3 ve HK33’e ben zer - lik gös te ri yor. Her üç si la hın or - tak özel li ği ise Heck ler&Koch fir - ma sı ta ra fın dan üre til me si. Bu arada Mehmetçik-1’in özgün olmadığını söyleyen Aliş, kendi firmalarının yeni ve özgün bir tüfek ürettiklerini de duyurdu.

FOTOĞRAFLARINI VERMEDİLER

Aliş, ürettikleri silahın bazı özelliklerini sıraladı ancak fotoğraflarını paylaşmadı. Konuyu değerlendirmesini istediğimiz ancak adının verilmesini istemeyen bir savunma yetkilisi, Aliş’in anlattığı silahın özellikleriyle, Amerikan yapımı M4’ün benzer özellikler gösterdiğini, tıpkı MKEK’nın HK-416’dan esinlenmesi gibi M4’ten de esinlenerek bir model geliştirilmiş olabileceğini söyledi.

SARSILMAZ, BAKANLIKLA ANLAŞMIŞ AMA...

Aliş açıklamasında ürettikleri tüfeğin 5.56 çap, 2.6 kg ağırlığında, 80 santim uzunluğunda olduğunu bildirdi. M4’ler de 5.56 çap, 83 santim ve 2.7 kg. ağırlığında. Ancak savunma yetkilisi kesin yorum yapmak için Sarsılmaz’ın ürettiği silahın fotoğraflarını görmek gerektiğini de kaydetti. Sarsılmaz firması 2005 yılında Amerikan Colt firmasıyla M4 tüfeklerinin Türkiye’de üretilmesi için anlaşmış ancak Savunma Bakanlığı’nın Mehmetçik-1’den yana ağırlığını koyması üzerine proje hayata geçmemişti.

...
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2010 Pazartesi 13:33:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kontrgerilla IP: 92.228.79.xxx Tarih : 19.07.2010 20:01:29

Bu ilginc iddia degil gercegin ta kendisi hatta  kalipler h6k tarafindan  yapildi vede kaliplerle beraber de kalipleri yapan firmadan adamlar gidip kalipleri teslim etmislerdir .giden adamlar hava alanindan alinarak kirikkalede agirlandilar akabindede antalyaya denize götürüldüler.bu silahlarin 1964 model yapi tasarima göre hazirlanmistir,oysaki türkiyenin bunlari n cok daha iyilerini tasarliyip yapacak kapasiteye sahip oldugudur