23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sinagoglar cumartesi ayinine kapatıldı!

Kuledibi ve Şişli’de geçen hafta meydana gelen patlamaların ardından, Ortaköy ve Erenköy’de bulunan sinegoglar, Musevi cemaatinin önde gelen isimleri tarafından ikinci bir emre kadar cumartesi ayinlerine kapatıldı. Her cumartesi günü ayin için gelen Musevi vatandaşlar, sinegogların kapalı olduğunu görünce geri döndü.

Caddebostan’da bulunan Erenköy Sinegogu’nda sabah saatlerinde polis güvenlik önlemlerini artırdı. Sinegogun bulunduğu Taş Mektep Sokak’ın giriş ve çıkışları beton barikatlarla kesilerek araç trafiğine kapatıldı. Geçen hafta büyük bir patlamanın meydana geldiği Neve Şalom Sinegogu’nda yapılan ayinde bulunan 80 yaşındaki Yuda Barokas, bu kez de haftalık dua için Erenköy Sinegogu’na geldi. Barokas, gazetecilere Neve Şalom Sinegogu’ndaki dehşet dolu dakikaları anlatırken oldukça heyecanlaydı. Torunlarıyla birlikte ayine katıldığını söyleyen Barokas, "Birden çok büyük bir gürültü duyduk. Yukardan bomba düştüğünü söylediler. O sırada hepimiz ara kapıdan kaçmaya başladık. Dışarı çıktığımızda ise her taraf kan ve cesetlerle doluydu" dedi.

Barokas, Türkiye’yi çok sevdiklerini belirterek, "Biz burada yaşıyoruz, ayrımcılık yapılmasın. Bu saldırılar çok kötü, bunları şiddetle kınıyoruz" diye konuştu. Barokas’tan sonra dua için sinegoga gelen kişiler de kapının kapalı olduğunu görünce sinegogtan ayrıldı.

Ortaköy Etz Ahayim Sinegogu’nda 8 yıldır çalışan Ali Gündoğdu (52), "Dini törenler patlamalar nedeniyle, ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Dünyanın hiç bir yerinde dualar kesilmemeli. Ancak terör bunu engelliyor, çok üzgünüm. Bu yüzden Museviler’in kutsal günleri olan cumartesi günleri bu törenler yapılamıyor, çok yazık" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL (İHA)
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2003 Cumartesi 16:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sena Meyzi Kohen IP: 85.104.145.xxx Tarih : 1.12.2005 13:48:25
Malesef tarihten bu yana, museviler hiç bir zaman rahat bırakılmadı ve bu yapılan vahşet hiç bir zaman unutulmaması gereken önemli bir olaydır. Ölenler de birer Türk vatandaşıdır,birer Türk-Musevisidir.Ve Musevilerle,Türk Mislümanları yüzyıllardır barış ve kardeşlik içinde yaşamaktadır.Ne kadar üzülüyorum ki insanoğlunun yaptığı bu ayrımlara. ve bir yandan da şaşırmıyorum, çünkü bu sinagoglar, 60 yıl önce de Almanya da birer ahır yapılmıştı.Yani böyle olaylar gelişen bu son yüzyılımızda olduysa artık söyleyecek birşeyim yok. Olayları ben de bir Türk Musevisi olarak kınıyorum, artık barış demekten başka çaremiz yok. sevgilerle..