30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Sınava girdiğinizde bunlara dikkat edin

İlk SBS cumartesi ve pazar yapılacak.
Sınava girdiğinizde bunlara dikkat edin.

SINAVA başlamadan kitapçık türünü işaretlediğinizden emin olun. Sınavın ilk dakikalarında heyecanlı olmanız çok normal. Heyecanınıza değil, sorulara odaklanın. Bir süre sonra kendinizi sınava kaptıracak ve sürenin nasıl bittiğini anlamayacaksınız.

İşaret koyun

Sınavda boş bıraktığınız ya da emin olamadığınız soruların yanına belirgin işaretler koyun ki soruları bitirip geri döndüğünüzde hiçbirini gözden kaçırma ihtimaliniz kalmasın. Bir sizi çok zorluyorsa fazla zaman kaybetmeden ve soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçin. Bir soruyla fazla uğraşırsanız hem zaman kaybedersiniz hem de soru kafanıza kazındığı için diğer sorulara odaklanmanız zorlaşır. Kodlama yaparken hem kitapçıktaki soru numarasını hem de optikteki soru numarasını kontrol edin ki yanlış işaretleme ihtimali olmasın. Böylece boş bıraktığınız soruların sizi yanıltma ihtimali de kalmaz.

İyi okuyun

Sınavda zor sorular olabilir ama bu bütün soruların zor olduğu anlamına gelmez. Moralinizi bozmayın ve sınava devam edin. Unutmayın ki soru diğer adaylara da zor gelmiştir. Dikkatiniz dağılırsa ve soruyu anlayamadığınızı hissederseniz soruyu defalarca okumak yerine arkanıza yaslanıp 5-10 saniye gözlerinizi kapatın. Dikkatinizi daha kolay topladığınızı göreceksiniz. Soruyu sonuna kadar okuyun. Sonuna kadar okumazsanız, sizden ne istendiğini anlayamazsınız.

Bilmediğini boş bırak

Zamanı kontrol edin. Unutmayın, sınava cep telefonu ve hesap makineli saatle giremezsiniz. İşlemleri mümkün olduğunca kalemle yapın. Zihinden yaptığınız işlemlerde yanlış sonuca varabilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakın. Unutmayın, üç yanlış bir doğruyu götürür.

Süreyi iyi değerlendirin

Sınavda alışkın olduğunuz kitapçık sırasını takip edin. Sırada değişiklik yapmak sizi olumsuz etkileyebilir. Sonuca değil sürece odaklanın. Sınav sonucunu düşünmek yerine, süreyi iyi değerlendirmeye çalışın. Etrafınızdakilerle ilgilenmeyin. Diğer adayların hızlı ilerlemesi, cevaplarının doğru olduğu anlamına gelmez. Çevrenizi izlemek dikkatinizi dağıtır, zaman kaybettirir. Sınavı erken bitirirseniz, yaptığınız işlemleri, optik formdaki işaretlemeleri kontrol edin. Sınav bitiminde optik formu teslim ederken yine kitapçık türünü işaretleyip işaretlemediğinizi kontrol edin.

Çok erken gitmeyin

Sınavın başlamasına kaç dakika kala okulda olmalıyım?

Æ Sınav salonuna saat 09.30’dan itibaren öğrenciler alınmaya başlanacak. Okula varış zamanınızı buna göre ayarlamalısınız. Geç kalma korkusuyla okula çok erken giderseniz, okul bahçesindeki bekleme süreniz sizi olumsuz yönde etkileyebilir, heyecanınızı artırabilir.

Sınava giderken nasıl giyinmeliyim?

Æ Sınavda dikkatinizi dağıtacak veya sizi rahatsız edecek her şeyden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Terlemek veya üşümek sınava odaklanmayı zorlaştırır. Bu yüzden kendinizi bulunduğunuz ortama göre ayarlayabileceğiniz şekilde giyinin. Tişört ve terlerseniz çıkarabileceğiniz bir hırka uygun olur. Mümkün olduğunca rahat hissedeceğiniz giysileri ve ayakkabıları tercih edin.

Sınav sonuç belgesinde hangi bilgilere yer verilecek?

Æ Sorulara verilen yanıtlar,(doğru-yanlış-boş sayıları) yıl sonu başarı puanı ve davranış puanı yer alacak.

Sınav sonuçlarına itiraz etme hakkımız var mı?

Æ Sınav sonuçlarının açıklanmasını takip eden 10 günde Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne dilekçeyle itiraz edebilirsiniz.

Yıl sonunda sınıf tekrarına kalan öğrenciler SBS’ye katılacak mı?

Æ Sınıf tekrarına kalan öğrenciler sınava katılabilir. Öğrencinin aldığı en yüksek puan değerlendirmeye alınır.

OKS’de her dersin soru sayısı eşitti. SBS’de ise her dersin soru sayısı farklı bunun nedeni nedir?

Æ Her dersin sınıf bazında haftalık ders saati sayısı farklı. Örneğin; Türkçe dersi tüm sınıflarda en fazla saati olan ders olduğu için SBS’de en fazla soru sayısı Türkçe dersinden gelecek.

SBS puanımı sonuçlar açıklanmadan önce tahmini olarak öğrenme imkanı var mı?

Æ SBS puanını, sınavda her derse ait yaptığınız doğru yanlış sayılarını biliyorsanız www.bilfen.com adresine girerek öğrenebilirsiniz.

Veliler dikkat: Kaygılarınız çocuğunuza yansımasın

BİLFEN Okulları Rehberlik Koordinatörlüğü uzmanlarından anne babalara öneriler:

Belki çocuğunuz kadar hatta daha da fazla kaygılısınız. Ama anne-baba olarak kaygınızı kontrol altına almalısınız. Çünkü kaygınız çocuğunuza da bulaşır. Sınav sonucunun belirsizliğinden dolayı gerilim yaşayan çocuğunuzun omuzlarına bir de sizi hayal kırıklığına uğratma endişesini yüklemeyin. Çocuğunuzun sınava verdiği anlamın sizin bakış açınızdan fazlasıyla etkilendiğini, siz kaygılı iseniz çocuğunuzun da o kadar kaygılı olacağını unutmayın. Bu süreçte farkında olmadan, çocuğunuzu motive etmeye, performansını artırmaya çalışırken, bazı davranışlarınız ve ifadeleriniz ona zarar verebilir:

Ona olan güveninizi, başaracağına olan inancınızı göstermeye çalışırken aslında sürekli sınavdan bahsettiğinizin farkına varmayabilirsiniz. Kurduğunuz cümleler ne kadar olumlu da olsa konuyu kendisi açmadığı sürece çocuğunuzla sınav hakkında konuşmayın.

"Sana güveniyorum, boşuna endişeleniyorsun, ben senin kazanacağından eminim" gibi olumlu cümleler bile çocuğunuzun kaygısını, başaramama endişesini artırabilir.

Sınav öncesinde özgüven, bilgi kadar önem kazanır. Çocuğunuzun güvenini zedeleyecek eleştirilerden, yorumlardan kaçının. Kıyaslama yapmak, geçmişe yönelik eleştiri yapmak bu dönemde çocuğunuz üzerinde tahmin ettiğinizden daha fazla olumsuz etki yaratır.

Sınavla ilgili olumsuz düşünmemesi gerektiğini sürekli vurgulamak çocuğunuzun bu ihtimale daha fazla odaklanmasına sebep olur. Sözlerden daha ziyade, kafasını dağıtacak aktivitelere yönlendirin, farklı gündem maddeleri yaratın.

Puanların eşitliği halinde SBS’ye bakılacak

Genel müdürlük tarafından tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor. Ortaöğretim puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf SBS puanı, eşitliğinin devamı halinde 7. sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde, 6. sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik veriliyor. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor.

Sıralama açıklansın

SBS öğrencinin son üç yıldaki performansını ölçüyor. Üç yılın sonunda sınavdan alacağı toplam puana göre bir ortaöğretim kurumuna, yani liseye yerleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl sınava giren öğrencilerin puanlarının açıklanacağını, ancak öğrencinin ülke ve il genelindeki başarı sıralaması ile ilgili bilgi verilmeyeceğini bildirdi.

SBS, sıralama sınavı olmasa da ilköğretim 8’inci sınıf sonunda Bakanlık bir sıralama yapmak zorunda. Çünkü, sınavla öğrenci alan liselere öğrenci yerleştirmek zor olacak. Bu nedenle Bakanlık öğrencilerin ülke ve il genelinde sıralamasının nerede olduğunu açıklamak zorunda. Çünkü, öğrenci buna göre eksiğini bilecek, bütün içindeki yerini saptayacak.

Sınavın amaçlarından biri öğrencilerin dershanelere gitmesini engellemek, okul dışında başka arayışlar içinde olmamasını sağlamaksa başarı sıralaması mutlaka verilmeli. Başarılarıyla ön planda olan okulları ve başarısız okulları veliler de bilmeli.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 02:35:30
Güncelleme :18 Haziran 2008 Çarşamba 02:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eda IP: 78.169.193.xxx Tarih : 21.06.2008 08:03:50

bence açıklamalar çok net ve çok güzel anlatımış bunu böylece hazırlayanlara ve emeği bulunanlara teşekkürlerimi sunuyorum