17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Sinemanın 'daktilosu' sustu

Oran için bugün ilk olarak saat 11.00’de, pek çok film şirketi ve bazı sinema derneklerinin bulunduğu Beyoğlu Erol Dernek Sokak Erman Han önünde bir tören düzenlendi.

Törenin ardından, öğleyin Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra sinema adamı Bülent Oran’ın cenazesi, Feriköy Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi.
       
ORAN’IN ÖZGEÇMİŞİ

İstanbul Bakırköy’de 1923 yılında doğan Bülent Oran, fabrika işçiliği, mürettiplik, klişe ressamlığı, öğretmenlik ve mizah yazarlığı gibi çeşitli işlerde çalıştı.

Sinemaya 1950 yılında ‘Vatan ve Namık Kemal’ adlı filmde figüran oyuncu olarak başlayan Oran, başta ‘Drakula İstanbul’da’, ‘Artık Çok Geç’, ‘İngiliz Kemal Lavrens’e Karşı’, ‘Aramızda Yaşayamazsın’, ‘Uçurum’, ‘Pusu’ olmak üzere 50’den fazla filmde rol aldı.

SİNEMA TARİHİNDE BİR REKOR: 700 SENARYO

Sanatçı, 1952’den itibaren senaryo yazarlığı yapmaya başladı. Bugüne kadar 700’den fazla filmin senaryosunu yazan Oran, 1980’li yıllarda TV dizileri için de senaryolar hazırladı. ‘Üç İstanbul’, ‘Parmak Damgası’, ‘Yaprak Dökümü’, ‘Hacı Arif Bey’ adlı dizilerde senarist olarak çalıştı.

Marmara Üniversitesi Sinema TV Bölümü’nde de bir süre ders veren Oran’ın senaryosunu yazdığı filmler arasında ‘İki Damla Gözyaşı’, ‘Fosforlu Cevriyem’, ‘Bülbül Yuvası’, ‘Sevmek ve Ölmek Zamanı’, ‘Arım Balım Peteğim’, ‘Kanunsuz Kahraman’, ‘Ağlıyorum’ ve ‘Dert Bende’ sayılabilir. Oran, Ayşe Sasa ile evli ve bir çocuk babasıydı

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 15:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?