27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Sınır ticareti' müjdesi!

Hükümet, ekonomik krize karşı sınır ticaretini canlandırma kararı aldı. Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerini içine alan yeni düzenlemeyle her bir kişi veya şirket tarafından ayda toplam 50 bin ABD Doları karşılığı eşya ithal edebilme imkanı getiriliyor. Iğdır Dilucu sınır kapısında da bir sınır ticaret merkezi kurulacak ve işletmesi il özel idaresine verilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Çiçek, sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin kararın Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını söyledi. İçinden geçtiğimiz ekonomik sıkıntılar ve zorluklar açısından bu kararın önemli olduğunu söyleyen Çiçek, "Bu kararla ülkemizin Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya kara sınırı bulunan komşu ülkelerle yapılacak ihracat ve ithalat esasları belirlemektir. Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerini içine almaktadır" dedi.

50 bin dolarlık ithalat

Amacın Türk ekonomisinin ve söz konusu bölgelerin canlandırılması olduğunu söyleyen Çiçek şöyle devam etti:

"Sınır ticaretiyle ilgili olarak her bir kişi veya şirket tarafından ayda toplam 50 bin ABD Doları karşılığı eşya ithal edebilme imkanı getiriliyor. İthalat işlemlerin ilin ihtiyacı esas alınması ve yetkili iller dışında satışta yaptırım getiriliyor. İthal ürünler ile miktarlarının ilgili kurumlar koordine edilerek Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenmesi var. Petrol ve petrol ürünlerin sınır ticaret dışında tutulması var. Gerektiğinde ithal kotası yerine tarım ve sanayi ürünü ithal edilmesi var. Ağrı, Hakkari, Van illerimize ilaveten Iğdır Dilucu Sınır Kapısında Sınır Ticaret Merkezi kurulması, sınır ticaret merkezlerin ildeki il özel idaresi tarafından işletilmesi gibi hususlar var."

"Ermenistan hedef değil"

Çiçek, 'Sınır ticareti olan iller arasında Ermenistan'a sınır olan illerimiz de var. Sınır ticaret merkezi kurulması Ermenistan'la ilişkileri ekonomik anlamda iyileşmesi anlamına geliyor?' sorusuna ise şu karşılığı verdi:
"Sınır ticareti ile ilgili karar çıkarılırken şurayı burayı hedef alınarak değil. Artvin Gürcistan'la, Iğdır Nahcivan'la ilgili. Ağrı İran'la ilgili. Hakkari İran, Şırnak İran'la ilgili. Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Hatay'ta Suriye ilgilidir. Belli bir noktayı hedefleyerek değil hedeflemeyerek değil bu sınırlarda hangi iller varsa hepsini buraya yazdık."

 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 19:27:07
Güncelleme :4 Mayıs 2009 Pazartesi 19:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?