18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sınıra 70 bin AB muhafızı geliyor

AB normlarına uyum çalışmaları kapsamında kara ve deniz sınır güvenliği askerden alınarak, 70 bin kişilik ‘Sınır Muhafız Teşkilatı’na devredilecek. İçişleri Bakanlığı’na bağlı teşkilatta görev alacak muhafızlar özel eğitimden geçecek. Bu değişim Türkiye’nin tüm sınırlarında 20 yıl içinde tamamlanacak.

DIŞİŞLERİ ve İçişleri bakanlıkları, Türkiye’nin kara, deniz ve hava sınırlarını AB normlarına uygun hale getirmek için Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet Genel Müdürlüğü çalışmaları hızlandırdı. 4’üncüsü yapılan toplantıda, kara ve deniz sınır güvenliğinin askerden alınarak İçişleri Bakanlığı’na bağlanması ve bu kapsamda bakanlık bünyesinde AB normlarına uygun 70 bin kişilik ‘Sınır Muhafız Teşkilatı’ kurulması benimsendi.

Türkiye sınır güvenliğini AB normlarına uygun hale getirmede Fransa modelini örnek alacak. Sınır Muhafız Teşkilatı, Emniyet, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma ve Sahil Güvenlik’ten seçilecek elemanlarla kurulacak ve teşkilat doğrudan İçişleri Bakanlığı’na bağlı olacak.

AB desteği ile açılması planlanan ‘Sınır Muhafız Okulu’nda özel eğitimden geçecek olan muhafızlar, önce havaalanları ile Türkiye’nin mevcut sınır kapılarında görev yapmaya başlayacak. Bu değişim için 5 yıl öngörülüyor. Türkiye’nin tüm sınırlarında görev değişimininse 20 yılı bulabileceği belirtiliyor.

DOĞU SINIRLARI SORUN

Sınırların AB’ye uyumlu hale getirilmesinde askerlerin deneyimlerine önem verilecek. Türkiye’nin Batı sınırlarında sorun olmayacağı, ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu sınırlarının askerden Sınır Muhafız Teşkilatı’na geçmesinin sancılı olabileceği belirtiliyor. Türkiye’nin bu bölgelerde riskli ülkelerle sınır olması nedeniyle, AB’nin buralarda askerin destek vermesine karşı çıkmayacağı ifade ediliyor.

MALİYETİ 2 MİLYAR EURO

AB’nin yeni sınır güvenliği teşkilatlanması için yol haritasını belirleyecek projeye yaklaşık 700 bin Euro’luk destek verdiği, Türkiye’nin sınırlarının AB’ye tam uyumlu hale gelmesinin maliyetinin ise 2 milyar Euro’yu bulabileceği bildiriliyor. Bu paranın bir miktarını AB karşılayacak.

SCHENGEN’DEN DOLAYI

Türkiye, karada 2 bin 753 kilometre, çevrili olduğu üç denizde 6 bin 72 kilometre sınır uzunluğuna sahip. AB, Türkiye sınırlarının sıkı şekilde korunmasına, Schengen uygulaması nedeniyle önem veriyor. Türkiye, AB üyesi olduğu takdirde, hemen Schengen üyesi olmasa bile, iç kontrolün ortadan kalktığı bir birliğin mensubu olacak. Bu durumda AB üyesi olmayan bir ülkeden Türkiye’ye giren bir yabancı, artık AB topraklarına ayak basmış sayılacak. Bu kişi vize sorunuyla karşılaşmadan rahatlıkla Batı Avrupa ülkelerine geçebilecek.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 00:22:57
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 00:24:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
antiamerican IP: 85.99.155.xxx Tarih : 7.03.2005 13:02:14
BU OLAY TAM ANLAMIYLA SONUN BAŞLANGICI BİZİM HÜKÜMETLERİMİZ KADAR APTAL ŞAKŞAKCI VE 70 MİLYON İNSANI HİCE SAYARAK HAREKET EDEN BİR YÖNETİCİ VE İRADECİ TOPLULUĞU YOKTUR.BUNLAR MİLLETİN GÖZÜNE BAKA BAKA SAVAŞLA ŞEHİTLERİMİZİN KANIYLA ALINMIŞ BU TOPRAKLARI RESMEN VE TAMAMEN SAVUNMASIZ HALE GETİRİLMESİDİR.DEYİM YERİNDEYSE BİNDİĞİMİZ DALI KESİYORLAR KİMLER NEDEN VE NİÇİN BİRİLERİ BUNLARIN HESABINI SORMASI LAZIM....UYUYORMUSUNUZ OSMANLININ TORUNLARI MUSTAFA KEMALİN ARSLANLARI UYANIN GAFLET UYKUSUNDAN ARTIK.!!!!!!