22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Sınırda PKK tehdidi

Cumhuriyet gazetesinde Mehmet Faraç imzasıyla bugün (10 Şubat 2005) birinci sayfada manşetten yayımlanan habere göre, PKK’yi yeniden yapılandırma çalışmaları son aşamaya getirilirken örgüt ABD’nin desteğiyle gerçekleştirilecek olası bir operasyon öncesi Doğu illeri ve büyük kentlere yönelik saldırı planı geliştiriyor.

Gazetenin haberini alıntılayarak aktarıyoruz:

KONGRA GEL adını alan PKK’nin yeniden kurulması için çalışma başlatılırken örgüt Türkiye-ABD işbirliğiyle gerçekleştirilebilecek bir imha operasyonu öncesi eyleme hazırlanıyor. Üst düzey yöneticilerden Murat Karayılan, şifreli telsiz konuşmalarında, büyük kentlerde ekonomik hedeflere yönelik sabotajlar yapılmasını istiyor. Örgüt Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır bölgelerine militan grupları ile yüzlerce kilo C-4 patlayıcı sevk ediyor, Karadeniz bölgesine sızmaya çalışıyor.

AB ülkelerinin desteğiyle siyasallaşmak için adını KONGRA GEL’e dönüştüren PKK’nin yeniden faaliyete geçirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Örgüt içinde oluşturulan 12 kişilik ’’yeniden inşa komitesi’’ , PKK’nin kuruluşunu 21 Mart’taki Nevruz etkinkilerinde açıklamayı planlıyor. Örgütün silahlı kanadını PKK bünyesi altında toplayacağı, KONGRA GEL’in ise ’’Öcalan’a özgürlük ve genel af istemiyle’’ siyasi çalışmaları sürdüreceği belirtiliyor. PKK’nin başına Abdullah Öcalan ’ın emriyle halen ’’Halk Savunma Kuvvetleri’’ ni (HPG) yöneten Murat Karayılan’ın getirilmesi bekleniyor.

Sarı güneş kırmızı yıldız

’’Partiya Karkerin Kurdistan’’ (Kürdistan İşçi Partisi) adını alacak olan örgütün ambleminin de, sarı güneş içerisinde kırmızı yıldız olduğu, yeni program ve tüzük taslağının tamamlandığı belirtiliyor.

Yeni saldırı konsepti...


PKK’nin yeniden yapılandırma çalışmaları son aşamaya getirilirken örgüt, ABD’nin desteğiyle gerçekleştirilecek olası bir operasyon öncesi Doğu illeri ve büyük kentlere yönelik saldırı planı geliştiriyor. 1 Haziran 2004’te tek taraflı ateşkese son verdiğini açıklayan örgüt, ’’Yeni Bahar Atılımı’’ adıyla kanlı bir süreci başlatmak için militan kadrosunu genişletme, silah ve mühimmat gücünü arttırma hazırlıkları yürütüyor.

Güvenlik birimlerinin telsiz konuşmalarından derlediği bilgilere göre örgüt, askeri birlikler, polis merkezleri, büyük kentlerdeki ekonomik tesislere karşı eylemler yapmaya hazırlanıyor. Şifreli mesajlarda, Murat Karayılan’ın, baharla birlikte örgüte katılımların arttırılması, Tunceli bölgesinden Karadeniz ve Sıvas kırsalına en az 40-50 kişilik bir grubun gönderilmesi konusunda talimatları bulunuyor.

Güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilerde Tunceli bölgesinde ağır silahlar, TNT kalıpları ve 300 kilo civarında C-4 bulunan yaklaşık 230 militan, Bingöl yöresinde 100 kilo C-4 taşıyan 140 militan, Diyarbakır bölgesinde ise 230 kilo patlayıcı bulunduran 200 civarında militan barınıyor. Örgütün önceki gün Hakkâri-Çukurca karayoluna yerleştirdiği ve önceden fark edilerek imha edilen 15 kilo C-4’le ilgili de bölgede operasyon sürüyor.

Örgüte yeni katılan ve Kuzey Irak’ta aralarında ’’Şehit Newal Kampı’’ nın da bulunduğu dört merkezde eğitilen 800 civarında militanın da Türkiye’ye gönderilmesi hedefleniyor.

Güvenlik birimlerinin saptamalarıyla kesişen bilgiler örgütün yayın organlarına da yansıyor, ’’Meşru direnişi yükseltme çağrıları’’ yapılıyor. İmralı’da yatan Abdullah Öcalan da, 19 Ocak’ta avukatlarıyla yaptığı görüşmede, ’’Bütün Kürt gençlerini dağa çağırıyorum’’ diyerek silahlı güçlere katılımın arttırılması talimatını veriyor.

PKK’nin Kuzey Irak’taki varlığına son verilmesi için ABD ile Türkiye’nin temasları sürerken güvenlik birimleri örgütteki kıpırdamaları yakından izliyor.

KONGRA GEL’in Öcalan’ın serbest bırakılması, genel af çıkarılması ve ABD’yle işbirliğinden kaçınılması konusunda Türkiye’ye yönelik tehdidi arttırmaya çalışması nedeniyle İran ve Irak sınır boyunca ek önlemler alınıyor.

Türkiye’nin sınırda özel eğitimli birlikler ve son teknoloji izleme sistemleri ile önlemleri yoğunlaştırdığı bildiriliyor.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 18:23:54
Güncelleme :11 Şubat 2005 Cuma 00:55:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?