29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Sınırı yıkıp geçtiler

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde on binlerce Filistinli, sınırdaki duvarı yıkıp Mısır'a geçti; yiyecek, ilaç ve yakıt alışverişi yaptıktan sonra evlerine döndü

İsrail'in abluka altına aldığı Gazze Şeridi'nde yiyecek ve yakıt ihtiyacını karşılayamayan on binlerce Filistinli, militanların Gazze-Mısır arasındaki sınır duvarının bazı kesimlerini yıkmasının ardından Mısır'a akın etti. Filistinlilerin Mısır'dan yiyecek, ilaç ve yakıt alışverişi yaptıktan sonra Gazze'ye döndüğü belirtildi.


İsrail'in yaklaşık bir haftadır uyguladığı ablukayı protesto için radikal Hamas örgütünün önceki akşam Refah Sınır Kapısı önünde düzenlediği protesto gösterisinden birkaç saat sonra bir dizi patlama duyuldu. Hamas militanlarının işi olduğu sanılan 15 patlamada, sınırdaki metal duvarın bazı bölgeleri yıkıldı. Dün sabah da on binlerce Filistinli, yıkılan duvarın üzerinden geçerek Mısır'a girdi. Sınırdaki Mısırlı muhafızlar müdahale etmedi.


Mısır'da alışveriş yapabilmek için ellerinde boş bavullarla Refah sınırını geçen Filistinlilerden Muhammed Said, "Evin ihtiyacını aylarca karşılayacak her şeyi aldım. Yiyecek, sigara ve arabam için iki galon benzin aldım" dedi. 42 yaşındaki Umm Raid isimli Gazzeli bir kadın da, "Çocuklarım için süt ve diyabet ilacı almaya geldim" dedi. Mısırlı bir mağaza sahibi, "Bu insanlar özgürlüğe, yiyeceğe ve her şeye açlar" diyerek, dükkanındaki rafların kısa sürede boşaldığını anlattı.


Bazı Filistinliler de Mısır'da yaşayan yakınlarıyla buluştu. Gazzeli bir kadın, "Aileme gidiyorum. Onları 10 yıldır görmedim" dedi.
Gazzeli 34 yaşındaki kameraman Umran Lubbab da Mısır'da yaşayan nişanlısı Heba El Kadı ile buluşarak, nişanlısını Gazze'ye geçirdi. 2 yıldır bir araya gelemeyen çift, 15 gün içinde evleneceklerini söyledi.


İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arye Mekel, sınırdan Mısır'ın sorumlu olduğunu belirterek, "Mevcut durumdan endişeliyiz, isteyen herkesin geçişine imkân veriyor" dedi.


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise güvenlik güçlerine, silah veya yasa dışı madde taşımadıkları sürece Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için sınırı geçmelerine izin verilmesini emretti.


İsrail, Filistin'den yapılan roket saldırılarında artış olduğu gerekçesiyle 17 Ocak'ta Gazze'yle sınırını kapatmıştı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 06:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?