18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Sinop kazıldıkça, altından tarih çıkıyor!

Sinop’un birçok yerinde yol yapımları ve arkeolojik kazılar sonucu çıkartılan Roma dönemine ait su kanalları görenlerin ilgisini çekiyor.

Gelincik Mahallesi ile Korucuk Köyü arasında bulunan ve diğer kanallarla irtibatlı olduğu tahmin edilen kesme taşlar ile örülü Roma dönemi su kanalı, eski uygarlıklar ve teknikleri hakkında ipuçları veriyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde kanalların Milattan Önce (M.Ö.) yapıldığı tespit edildi. Kanalların bol su kaynakları ile bilinen Erfelek İlçesi’nde bulunan Karasu Çayı’ndan başlayıp, Sinop şehir merkezine uzandığı tahmin edilirken, mükemmel bir mimari ile yapılan kanallardan akan suyun yaklaşık 20 kilometrelik bir yolu kat ederek Sinop’a ulaştırıldığı belirlendi. Zamanın uzman mimar ve mühendisleri tarafından müthiş bir terazi ile yapılan su kanallarının, Roma döneminde yaşayan çok sayıda Sinoplu’nun yüzyıllarca su ihtiyacını karşıladığı tahmin ediliyor. Şu an sadece bir kısmının gün yüzüne çıkartıldığı kanallar Sinop Müze Müdürlüğü tarafından korunuyor.

Sinop Müze Müdürlüğü yetkilileri, kanalların M.Ö. 30’lu yıllarda yapıldığının tahmin edildiğini belirterek, Roma döneminde şehir imarına oldukça önem verildiğini, bu dönemde gerek su yolları, gerek diğer imar çalışmalarının yoğunluk kazandığını söylediler.

Yetkililer, "Bu dönemde tapınaklar, saraylar, su kemerleri, su kanalları ve insanların istifadesine sunulmak üzere birçok tesis imar edilmiş. Bu su kanalları da o dönemin çalışmalarını bizlere yansıtıyor. Kanalların Erfelek’te bulunan Karasu Çayı’ndan Sinop’a, yaklaşık 20 kilometrelik bir güzergah üzerinden getirildiğini tahmin ediyoruz.

Sinop şehir merkezinde Bizans ve Selçuklu’dan itibaren sürekli imar değişikliği yapıldığından, bu kanallar zamanla tahrip edilmiş, maalesef eski su kanallarının Sinop kısmı yok olmuştur. Ayrıca eski dönemlerde, şimdi eski cezaevi dediğimiz bölgede, su kemerleri ve su kanallarının dağıtım merkezi varmış. Fakat şimdi o döneme ait hiçbir şey yok. Hepsi zamanla yok olup gitmiş" dediler.

SERHAT ÖZŞAHİN-SİNOP (İHA)
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2003 Cuma 11:37:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?