19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Sistani Necef'e vardı, ateşkes başladı

Iraklı Şiilerin en yüksek dini otoritesi Büyük Ayetullah Ali El Sistani Necef’e gitti. Büyük bir konvoyla Basra’dan hareket eden Sistani’nin Necef’e varmasıyla, kent valisi arabuluculuk görüşmeleri için 24 saatlik ateşkes başlattı. Sistani, Necef’te Mukteda Sadr’a bağlı milisler ile ABD ve Irak Hükümeti arasında arabulucuk yapacak, anlaşma sağlayabilirse kuşatma altındaki Hz Ali Türbesi’ni milislerden devralacak.

Necef’e gitmek üzere Basra’dan yola çıkan Sistani’ye yolculuğu boyunca binlerce yandaşı eşlik etti.

24 SAATLİK ATEŞKES

Sistani, Şii milislerle Irak ve ABD güçleri arasında günlerdir süren kanlı çatışmaları sona erdirilmesini sağlamaya çalışacak. Irak hükümeti, Sistani kente girer girmez 24 saat ateşkes ilan edileceğini açıklamıştı.

Necef valisi Adnan Zürfi, “Sistani kente gelir gelmez, sorunu çözebilmesine fırsat vermek amacıyla 24 saatlik ateşkes ilan edeceğiz” dedi.

SİSTANİ BASRA’DAN BÜYÜK KONVOYLA GELDİ

Basra’dan bu sabah binlerce kişilik bir konvoyla Necef’e hareket eden Sistani, Şiiler için kutsal türbeye yönelik saldırının durdurulması için Necef’e büyük bir yürüyüş başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Sistani’nin yardımcılarından Hamid el-Hafaf, Sistani’nin yandaşlarından kendisi gelene kadar kente girmemelerini istediğini belirterek, dini liderin Necef’e vardığında buradaki Şii isyanını durdurmak için bir girişim başlatacağını söylemişti.

Sistani, bu sabah 30 araçlık bir konvoyla Basra’dan ayrılarak Necef’e hareket etmiş, araçlardan 20’sinin dini liderin silahlı korumalarıyla dolu olduğu belirtilmişti. Sistani’nin konvoyunu, yandaşlarına ait 200 kadar aracın takip ettiği bildirildi.

NECEF
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 15:56:52
Güncelleme :26 Ağustos 2004 Perşembe 16:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?