17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Siyasi kaleler'de deprem

Resmi olmayan sonuçlara göre lider ve partilerle özdeşleşen ve "kale" olarak tanımlanan birçok il ve ilçede "ters" sonuçlar alındı. Ecevit'in kalesi Zonguldak'ta güvercinli mavi bayrak indi, Bahçeli Osmaniye'de kazanamadı, Rize Mesut Yılmaz'ı hatırlamadı, Gaziantep'te Celal Doğan büyük fark yedi, DSP Eskişehir'de zorlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre lider ve partilerle bütünleşen ve "kale" olarak tanımlanan birçok il ve ilçede beklentilerin aksine sonuçlar alındı. Maden işçileriyle yıllar yılı önce CHP sonra DSP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit'in kalesi Zonguldak'ta güvercinli mavi bayrak indi. Zonguldak'ta AKP'li aday Secaattin Gonca yüzde 36.64 oy alarak seçildi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın memleketi ve sarsılmaz kalesi Antalya'da belediye başkanlığını AKP'nin adayı Menderes Türel 31.14 oyla kazandı.

CHP'nin 15 yıllık kalesi, hükümetin iddialı seçim kampanyasına sahne olan Gaziantep de büyük oy farkıyla AKP'ye geçti. Gaziantep'te AKP'li Asım Güzelbey, yüzde 57.37 ile belediye başkanı oldu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim bölgesi Osmaniye'de de AKP'li aday Davut Çuhadar, 38.36 ile belediye başkan adayı seçildi. MHP bir önceki belediye başkanı Memili Kırıkkanat'ı yeniden aday göstermişti.

CHP'nin bir başka kalesi Tunceli de bu kez el değiştirdi ve Demokratik Güç Birliği'nden kadın belediye başkanının yönetimine geçti. Yakın tarihte hep CHP'lilerce yönetilen Tunceli'yi yüzde 35.78 oy alan Songül Erol Abdil kazandı.

Daha önce Mesut Yılmaz'ın memleketi olması dolayısıyla ANAP'ın kalesi olarak görülen Rize artık AKP'nin kalesi oldu. 1999'da ANAP yüzde 36.81 oyla belediye başkanlığını kazanmış, FP yüzde 20 oy almıştı. Rize'de Halil Bakırcı AKP'ye yüzde 52.21 ile belediye başkanlığını kazandırdı.

Öte yandan Milli Görüş geleneğinin en güçlü olduğu bölgelerden biri olan Konya'da Belediye Başkanlığı SP'den AKP'ye geçti AKP'li aday Tarih Akyürek yüzde 62.20'yle ipi göğüslerken SP adayı yüzde 26.41 oyda kaldı.

Bunların dışında Eskişehir'de DSP'nin adayı Yılmaz Büyükerşen uzun süre AKP ile başbaşa giden mücadeleyi yüzde 44.77 oyla önde bitirdi ve belediye başkanı oldu.

ÇANKAYA YIKILMADI

CHP'nin Çankaya kalesi de yıkılmadı. Çankaya'da Muzaffer Eryılmaz yüzde 48.6 oyla belediye başkanı oldu. Sol oyların ağırlıkta bulunduğu İzmir'de Ahmet Priştina büyük bir farkla belediye başkanlığını aldı. Priştina'ya yüzde 53 oy çıktı.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 29 Mart 2004 Pazartesi 19:48:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?